Η 20χρονη Αμερικανή Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση…

Είναι το αστέρι της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ, μια ταλαντούχα αθλήτρια που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Από χθες, ωστόσο, η 20χρονη Σιμόν Μπάιλς προστέθηκε στη μακρά λίστα των αθλητριών που καταγγέλλουν τον πρώην γιατρό της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρώην γιατρός της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ

Ο Νασάρ οδηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε 60 χρόνια κάθειρξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ αναμένει την ετυμηγορία μετά την ομολογία του ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε επτά γυμνάστριες. Η ποινή του 54χρονου μπορεί να φθάσει την ισόβια κάθειρξη.

Η 20χρονη Μπάιλς, σημαιοφόρος των ΗΠΑ, στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, είπε ότι σκεφτόταν καιρό αν θα βγει να καταγγείλει δημοσίως τον Νασάρ, καθώς συνεχίζει τις προπονήσεις για την Ολυμπιάδα του Τόκιο το 2020.

Η βραχύσωμη γυμνάστρια από το Τέξας έγραψε στο Twitter:

«Οι περισσότεροι με γνωρίζετε ως ένα χαρούμενο, χαμογελαστό, δραστήριο κορίτσι. Αλλά το τελευταίο διάστημα ένιωθα λίγο συντετριμμένη κι όσο προσπαθώ να σιγήσω τη φωνή στο κεφάλι μου, τόσο δυνατότερα φωνάζει. Δεν φοβάμαι πλέον να πω την ιστορία μου. Είμαι κι εγώ μία από τις πολλές που κακοποίησε σεξουαλικά ο Λάρι Νασάρ.»

Και πρόσθεσε: «Για πολύ μεγάλο διάστημα αναρωτιόμουν: ‘μήπως ήμουν πολύ αφελής; μήπως έφταιγα εγώ;’ Τώρα γνωρίζω την απάντηση. Όχι, όχι, δεν ήταν δικό μου το λάθος. Όχι, δεν πρέπει, ούτε θα φέρω το βάρος της ενοχής που ανήκει στον Λάρι Νασάρ, την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ και άλλους.

Είναι απίστευτα δύσκολο να ξαναβιώνω αυτές τις εμπειρίες και μου ραγίζει ακόμη περισσότερο την καρδιά να σκέφτομαι ότι καθώς προπονούμαι για το όνειρο μου να μετάσχω στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, θα πρέπει να επιστρέφω συνέχεια στις ίδιες εκείνες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου κακοποιήθηκα».

Αρκετές διάσημες γυμνάστριες έχουν καταγγείλει τον Νασάρ, ανάμεσά τους η κάτοχος έξι Ολυμπιακών μεταλλίων Άλι Ράισμαν, η πρωταθλήτρια του 2012 Γκάμπι Ντάγκλας και η κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων ΜακΚέιλα Μαρόουνι.

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ δηλώνει οργή και αποτροπιασμό που η Σιμόν Μπάιλς και άλλες αθλήτριες υπέστησαν όσα υπέστησαν από τον Λάρι Νασάρ.

Ο 54χρονος πρώην γιατρός κατηγορείται ότι στις τρεις δεκαετίες που εργάστηκε στην Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ παρενόχλησε και κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 100 αθλήτριες, αν και ο δικηγόρος των θυμάτων λέει ότι ο αριθμός τους μπορεί να αγγίζει τις 160.