Η φτωχότερη γαλλική επαρχία ελπίζει στο… Πεκίνο

Στην Hauts-de-France, την απομακρυσμένη επαρχία του γαλλικού βορρά, που αποτελεί επίσης ένα παραδοσιακό προπύργιο του προστατευτικού, αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, οι πολίτες στρέφονται προς το Πεκίνο και όχι προς το Παρίσι, προκειμένου να γυρίσουν την οικονομική καχεξία της περιοχής.

Στο τιμόνι της προσπάθειας είναι ο Xavier Bertrand, 53 ετών, ο πρόεδρος της επαρχίας και τόπου διαμονής των περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας της Γαλλίας. Εκεί βρίσκεται το λιμάνι της Δουνκέρκης που βρίσκεται απέναντι από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επίσης από εκεί περνάει και η ευρωπαϊκή εμπορική οδός Α1 που ξεκινά από το Παρίσι.

Ο Bertrand επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με πιθανούς επενδυτές στην προσπάθειά του να επανατοποθετήσει το Hauts-de-France σε κέντρο των logistics και της τεχνολογίας. Η κίνηση για την τόνωση της οικονομίας της επαρχίας έρχεται με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάζουν το πόσο δίκαιη είναι η Κίνα με το διεθνές εμπόριο της και κατά πόσον η επέκταση του εμπορίου της ασιατικής χώρας αποτελεί απειλή για τη Δύση.

“Είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα κυριαρχήσει ως ο κύριος οικονομικός εταίρος”, δήλωσε ο Bertrand σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα είναι η προτεραιότητά μου” για επενδύσεις στην περιοχή, είπε.