Επίδοση ρεκόρ τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 σημειώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ανέφερε πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες για το πρώτο 9μηνο του 2017, κατέγραψαν επίδοση ρεκόρ από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 825 εκ. και καθαρό πλεόνασμα 430 εκ. για το πρώτο 9μηνο

Όως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου  “από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίδοση ρεκόρ, δεν είχαμε ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας τέτοιο πλεόνασμα και πρέπει κάποιος να αναλύσει με αντικειμενικότητα και τις συνθήκες – έχουμε το υψηλότερο πλεόνασμα όλων των εποχών με τη χώρα μας να έχει ξεπεράσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πέρασε ποτέ”.

Έχουμε πετύχει, συνέχισε, το μεγαλύτερο πλεόνασμα όλων των εποχών χωρίς πιστωτική επέκταση με καλπασμό των δανειοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

“Αυτή η μεγάλη επιτυχία ανήκει σε όλους. Με τη σοβαρή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, του Προέδρου Αναστασιάδη, τις θυσίες του λαού μας και την υπευθυνότητα της κοινωνίας στο σύνολο της. Και τα καλύτερα έπονται. Λαμβανομένου υπόψη ότι αυτά τα πλεονάσματα ήταν και αποτέλεσμα σημαντικών μειώσεων φορολογιών που αν κάποιος τα συνυπολογίσει είναι μεταξύ 250 και 300 εκ. μειώσεων φόρων”, πρόσθεσε.

“130 εκ. η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, 80 και πλέον εκ. η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς εργοδοτών και εργοδοτουμένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, η επιταχυνόμενη απόσβεση στους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού, οι αλλαγές του ΦΠΑ για το 5% για την πρώτη κατοικία, τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτή είναι η Κύπρος, αυτή είναι η σωστή πορεία μέσα από δημοσιονομική πειθαρχία και μείωση των φόρων έχουμε πλεονάσματα”, συμπλήρωσε.

Το σημαντικό είναι, σημείωσε, ότι με αυτά τα πλεονάσματα υπάρχει δυνατότητα στο κράτος να υπηρετήσει τρεις συγκεκριμένους άξονες – από την μια να κάνει τα απαραίτητα έργα υποδομής μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, δεύτερον να μεριμνήσει με κοινωνική ευαισθησία για κοινωνική συνοχή και να στηρίξει όσο το δυνατό περισσότερο τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και το τρίτο, μέσα από τα πλεονάσματα της οικονομίας να στηρίξει και εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που πλήρωσαν πολύ σκληρά για την οικονομική κρίση.

Ανέφερε ότι οι πολίτες σήμερα αισθάνονται, βιώνουν, την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

“Εν γνώσει εμάς των πολιτικών δυνάμεων ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα των απλών πολιτών και της κοινωνίας, είναι γι αυτό που πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, υπεύθυνοι και με σταθερά βήματα μπροστά να έχει συνέχεια η πορεία σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης για το καλό της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτών”, κατέληξε.