ΔΗΣΥ: Ικανοποίηση από τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η προσπάθεια του Πρόεδρου Αναστασιάδη αποδίδει και πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο ΔΗΣΥ αναφορικά με τη στήριξη του Ευρωπαικού Συμβουλίου στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας:

“Εκφράζουμε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και τις τοποθετήσεις του χτεσινού Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δια στόματος του προέδρου του κ. Ντόναλντ Τουσκ.

Η αποφασιστική υποστήριξη των εταίρων μας της Ε.Ε. στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η έκφραση αλληλεγγύης προς τη χώρα μας έναντι της τουρκικής επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς, με ειδική αναφορά στο δικαίωμα της Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ενισχύει την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνδέσει την τελική απόφαση του για την ευρω-τουρκική συνάντηση στη Βάρνα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως προς τη διεθνή νομιμότητα και τις υποχρεώσεις της για καλή γειτονία.

Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και γενικότερα η διπλωματική δραστηριότητα της Δημοκρατίας φαίνεται ότι φέρνουν αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση πάντα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και με εφόδιο τη διεθνή νομιμότητα. Τα θετικά αποτελέσματα αλληλεγγύης που προέκυψαν μέσα και από συντονισμένη δράση με την Ελλάδα και που δεν περιορίζονται μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού είχαμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, χωρίς να προσφέρονται για οποιουδήποτε είδους εφησυχασμό, δείχνουν την κατεύθυνση μιας ψύχραιμης όσο και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία δείχνει να επενδύει στη δημιουργία κρίσεων.

Εκείνο που αναμένεται από την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις και τις προκλήσεις, αλλά και να δώσει απτά δείγματα της ετοιμότητάς της να συμβάλει, μέσα στο πλαίσιο των Η.Ε., σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού με τον τερματισμό της κατοχής.