ΔΗΚΟ: Επιβάλλεται να τεθεί στο μικροσκόπιο έρευνας, η συμφωνία για το Συνεργατισμό

Επιβάλλεται να τεθεί στο μικροσκόπιο έρευνας, η συμφωνία Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα – Ελληνικής Τράπεζας, τονίζει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν το 2013.

Όμως, έρευνα και μάλιστα σε βάθος, επιβάλλεται να διεξαχθεί ΚΑΙ για την περίοδο 2013-2018 όταν η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είχε υπό τον πλήρη της έλεγχο τον Συνεργατισμό, δηλαδή από τότε που έγινε η κρατικοποίηση.

Να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρεται σε κακή διακυβέρνηση του Συνεργατισμού, κάτι που βαραίνει την παρούσα διακυβέρνηση, η οποία διόρισε τη διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει και απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα ΚΑΙ για τη συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα.

Η συμφωνία, τουλάχιστον, απ’ όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, είναι ετεροβαρής, είναι εις βάρος του κύπριου φορολογούμενου, καθώς αυξάνει σημαντικά το δημόσιο χρέος, δεν επιλύει το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού και δεν επιλύει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα παραμείνουν.

Ακόμη χειρότερα, το ρίσκο αυτής της συμφωνίας μεταφέρεται στους ώμους του κύπριου φορολογούμενου, καθώς ο κύπριος φορολογούμενος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, το ρίσκο για:

1. Τη διαχείριση των ΜΕΔ που έχει αγοράσει το κράτος.

2. Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΣΠΙ που έχει αγοράσει το κράτος.

3. Τη διαχείριση του δημόσιου χρέους το οποίο θα κυμαίνεται πλέον κάπου μεταξύ 114-117% του ΑΕΠ.

4. Την ετήσια αποπληρωμή επιτοκίων προς την Ελληνική Τράπεζα έναντι των κρατικών ομολόγων που της έχουν δοθεί.

5. Την διαχείριση των εξυπηρετούμενων δανείων που μεταφέρονται στην ελληνική και τα οποία εγγυάται κατά 40% το κράτος.