Γιωργάλλας, Παπαδόπουλος, Σιζόπουλος και Περδίκης κατέθεσαν πρόταση νόμου για την 56η έδρα

Γιωργάλλας, Παπαδόπουλος, Σιζόπουλος και Περδίκης κατέθεσαν πρόταση νόμου για την 56η έδρα

Τι δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας

“Το κρίσιμο πολιτειακό ζήτημα που προέκυψε και άφησε τη Βουλή με 55 Βουλευτές, αναμέναμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έδειχνε το αναγκαίο ενδιαφέρον και θα πρόβαινε σε πρωτοβουλίες προκειμένου να το επιλύσει, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Προ του κινδύνου να δημιουργηθούν άλλες επιπλοκές είμαστε αναγκασμένοι να ρυθμίσουμε με Πρόταση Νόμου την πλήρωση της έδρας της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.

Ως εκ τούτου με τους συναδέλφους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μαρίνο Σιζόπουλο και Γιώργο Περδίκη, αναλάβαμε πρωτοβουλία και καταθέσαμε σχετική Πρόταση Νόμου προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα και να επανέλθει η Βουλή στον αριθμό των 56 βουλευτών όπως το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζει.

Η Πρόταση Νόμου εδράζεται στο σκεπτικό ότι: Πρώτο η διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα της κατανομής εδρών όπως αυτό προέκυψε από τις γενικές εκλογές στις 22 Μαΐου 2016 και θα καταστρατηγούσε τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία όπως αυτή διαμορφώθηκε με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεύτερο, θεωρούμε ότι η απόφαση του εκλογοδικείου δεν έχει ακυρώσει την εκλογή, ούτε τη διάθεση των εδρών κατά τη δεύτερη και τρίτη κατανομή στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016 αλλά έχει ακυρώσει την ανακήρυξη του συγκεκριμένου επιλαχόντα Βουλευτή της Αλληλεγγύης κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Τρίτον, δυνάμει του άρθρου 69 του Συντάγματος η απόδοση της ιδιότητας του Βουλευτή προηγείται της νενομισμένης διαβεβαίωσης και της ανάληψης των καθηκόντων των νεοεκλεγέντων βουλευτών στην Ολομέλεια Ορκωμοσίας.

Δηλαδή η ιδιότητα του Βουλευτή αποδίδεται στο πρόσωπο που εκλέγεται αμέσως μετά την ανακήρυξη του από τον έφορο εκλογής.

Πιο συγκεκριμένα ζητούμε να ρυθμιστεί ότι Βουλευτής στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει την βουλευτική ιδιότητα με την ανακήρυξη του ως βουλευτή, να αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού στην περίπτωση που ο νεοεκλεγέντας – είτε λόγω θανάτου είτε λόγω άλλου κωλύματος- αδυνατεί να προσέλθει στην τελετή επίσημης διαβεβαίωσης στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ορκιστεί.’