Βρετανία: Έπεσαν οι τις τιμές των κατοικιών λόγω οικονομικής αβεβαιότητας

Οι τιμές των κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν το Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της συμπίεσης των εισοδημάτων.

Οι τιμές υποχώρησαν 0,6% τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, κι αυτή είναι η πρώτη πτώση από τον Ιούνιο, δήλωσε τη Δευτέρα η εταιρεία- διαχειριστής δανείων Halifax. Τα ετήσια κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,7% τον τελευταίο τρίμηνο του έτους, από 3,9% προηγουμένως.

Το 2017, “η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα, οι ολοκληρωμένες πωλήσεις και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας παρέμειναν σταθερές”, δήλωσε ο Russell Galley, γενικός διευθυντής της Halifax Community Bank. “Αυτό οφείλεται στη συμπίεση της αύξησης των πραγματικών μισθών και στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την οικονομία”.

Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας πάγωσε πέρυσι καθώς η οικονομική ανάπτυξη έχασε την ορμή της, με το Λονδίνο να είναι ιδιαίτερα αδύναμο. Μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας από την Nationwide Building Society προβλέπει ότι οι τιμές φέτος θα αυξηθούν ελαφρά, ενώ το Halifax δείχνει παρόμοια προοπτική, προβλέποντας ότι η έλλειψη προσφοράς θα προκαλέσει ετήσια αύξηση της τάξης του 0% έως 3%.