Αττική: Συνεχίζουν οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων

Μετά από την φονική καταιγίδα που έπληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι Αρχές χαρακτήρισαν την κατάσταση αρκετά δύσκολη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν μέχρι στιγμής τα ελλαδικά ΜΜΕ, επίσημα οι νεκροί από τη θεομηνία είναι δεκαπέντε, δεκαεπτά τραυματίες εκ των οποίων μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση και ένας άνθρωπος θεωρείται αγνοούμενος. Τα σωστικά συνεργεία, που επιχειρούν συνεχώς, εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει τις επόμενες ώρες.

Οι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το βράδυ της Πέμπτης. Οι τοπικές Αρχές έχουν φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων σε τρόφιμα, νερά και διανυκτέρευση μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Από τους 15 νεκρούς, πέντε είναι γυναίκες και δέκα άνδρες, ενώ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν αναγνωριστεί μόνο οι έξι. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ενημέρωσε ότι έχει υποβάλει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση. «Και εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή.

Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής θα προωθηθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.

Παράλληλα, κατεπείγουσα διοικητική έρευνα διατάχθηκε για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Ο Εισαγγελέας ζήτησε, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης και προσαγωγής τους.