Απονομή μεταλλίων «Εξαίρετης Προσφοράς» σε προσωπικότητες της Κυπριακής Ομογένειας

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρέθεσε απόψε  δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν των αποδήμων και στην εκδήλωση απονομής μεταλλίων «Εξαίρετης Προσφοράς» σε προσωπικότητες της Κυπριακής Ομογένειας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

“Είναι μία ιδιαίτερη βραδιά η αποψινή και θα ήθελα τόσο εκ μέρους της συζύγου μου και του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά.

Έχω τη χαρά και την τιμή να σας φιλοξενώ, αλλά και να απονείμω το ελάχιστο που η πολιτεία οφείλει σε ανθρώπους που μέσα από την ανιδιοτέλεια έχουν σημαντικά προσφέρει στο να προβληθούν τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού και μέσα από τη δράση τους να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, έτσι ώστε να υπάρξει μια δικτύωση των παροικιών και μια άριστη συνεργασία, κάτι για το οποίο η πολιτεία, εκτιμώντας ιδιαίτερα, απονέμει εδώ και δύο χρόνια το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» προς την πατρίδα, στους αδελφούς μας που βρίσκονται στη διασπορά.

Είναι για μας ιδιαίτερη η χαρά όταν φιλοξενούμε τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή και την παράδοση και τη γλώσσα και τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

Για αυτό θεωρώ πως έχετε καταστήσει τον εαυτό σας ένα διαρκή πρέσβη του εθνικού μας προβλήματος, της γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας. Κυρίως όμως μεταφέρετε ως τίτλο τιμής την κυπριακή σας καταγωγή και το ήθος που αυτός ο τίτλος περικλείει.

Απόψε έχουμε ανάμεσα μας έξι ξεχωριστούς αποδήμους. Έξι προσωπικότητες της κυπριακής ομογένειας, που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν για τη χώρα μας τον ωραίο αγώνα. Όπως και οι υπόλοιποι βεβαίως των αποδήμων.

Ειδικότερα όμως αναφέρομαι στους Νίκο Μούγιαρη, Αντώνη Γερολέμου, Ανδρέα Καραολή, Κώστα Νικολάου, Γιώργο Λαζαρή και Τάσο Ζαμπά.

Η βράβευση τους με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς», δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία πράξη σεβασμού και υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι πολιτών της, οι οποίοι πρόσφεραν και προσφέρουν ανιδιοτελώς και χωρίς υπολογισμούς συνέβαλαν στην προώθηση των δικαίων του κυπριακού λαού.

Συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση αυτού του αποτελεσματικού οργανωμένου δικτύου στις χώρες διαβίωσης τους, στο οποίο και απευθυνόμαστε κάθε φορά που η ανάγκη μας ωθεί να αναζητήσουμε στήριξη σε κάποιο δίκαιο αίτημα μας.

Η Κύπρος έχει τεράστιες δυνατότητες και διαθέτει δημιουργικούς ανθρώπους που, όπως έχουν αποδείξει οι εξαίρετοι συμπατριώτες μας που τιμούμε σήμερα, διαπρέπουν παντού, όπου και αν βρεθούν, σε ολόκληρη την οικουμένη.

Τιμούμε απόψε έξι από τους εκλεκτούς συμπατριώτες μας οι οποίοι έδρασαν και δρουν σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Νότιο Αφρική και στην Αυστραλία, χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις.

Νίκο Μούγιαρη, Αντώνη Γερολέμου, Ανδρέα Καραολή, Κώστα Νικολάου, Γιώργο Λαζαρή και Τάσο Ζαμπά, η πατρίδα σάς οφείλει πολλά και η σημερινή τιμή που σας αποδίδω εκ μέρους της, δεν αποτελεί παρά ένα μικρό αντίδωρο στην προσφορά σας.

Με την εργατικότητα και αφοσίωση σας κερδίσατε τη βαθύτατη εκτίμηση μας και αποτελείτε παράδειγμα προσήλωσης προς την πατρώα γη, ιδιαιτέρως για τη νέα γενιά των αποδήμων μας.

Στο πρόσωπο των διακεκριμένων αυτών Κυπρίων τιμούμε τον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό στο σύνολο του, όπου και αν βρίσκεται.

Αισθάνομαι περήφανος που απονέμω σήμερα το Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στους αγαπητούς μου φίλους και συμπατριώτες.

Σας συγχαίρω και σας παρακαλώ να δεχθείτε το Μετάλλιο ως ένδειξη αναγνώρισης από την πολιτεία και τον κυπριακό λαό της απεριόριστης εκτίμησης για την προσφορά σας.”