Απολογισμός του έργου του Υπ. Εξωτερικών από τον Υπουργό

Σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προώθηση των διμερών στρατηγικών σχέσεων της Κύπρου με την Ελλάδα και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι «παρόλο που με κάθε χώρα η συνεργασία αυτή έχει τη δική της ταυτότητα, εκείνο που είναι οριζόντιο είναι η στόχευση στη συνδρομή όλων μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, και ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών κτλ.».

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ενεργή παρουσία της Κύπρου στα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και ανέφερε ότι η χώρα μας συμμετέχει στον συνασπισμό καταπολέμησης του Daesh, ενώ παρέχει στρατιωτικό υλικό στον Λίβανο σε συνεργασία με τη Γαλλία, αλλά και προς το ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε συνεργαστεί στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα σημαντική για να παρεμποδιστεί η οποιαδήποτε παρείσφρηση οπλισμού, ξένων τρομοκρατών ή όπλων μαζικής καταστροφής και έχουμε ένα σημαντικό αρχείο για το πόσα έχουμε πετύχει, παρεμποδίζοντας από τα λιμάνια μας και από τους χώρους διέλευσης δια της γραμμής αντιπαράταξης τέτοιας παρείσφρησης στους χώρους της Μέσης Ανατολής ή στα εμπάργκο κυρίως της ΕΕ που νομικά περιέχονται στην εθνική μας νομοθεσία για να εκτελούμε αυτές τις ενέργειες».

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε περαιτέρω για τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πλήρης ισορροπία στο φάσμα των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, διαδραματίζουμε ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας μέσα σε μία περίοδο που κλονίστηκαν σημαντικά αυτές οι σχέσεις ενώ οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης μέσω των τριών επισκέψεων του ΠτΔ στη Ρωσία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι «η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, καθώς και εξαιτίας του ρόλου των Βρετανικών Βάσεων, οδήγησε σε ένα νέο πεδίο συνεργασίας τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και την Εθνική Φρουρά στη συνεργασία της με τις Βρετανικές Βάσεις.

Αυτό επέτρεψε να καταλήξουμε στη συμφωνία για την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων και δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, η οποία όταν εφαρμοστεί θα ωφελήσει τις τοπικές κοινότητες». Για τις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας και Κύπρου-Κίνας ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Η συνάντηση του ΠτΔ με τον Πρόεδρο Μακρόν καταδεικνύει τη στενή στρατηγική σχέση που έχει η Κύπρος με τη Γαλλία. Μεριμνήσαμε να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα στρατηγικής εταιρικής σχέσης που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στον τομέα της άμυνας η συνεργασία είναι στενότατη με τη συμμετοχή της Γαλλίας σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Με την Κίνα έχουμε συνεχίσει τις καλές μας σχέσεις. Στο κείμενο που έχετε αναφέρεται στο «One Belt – One Road» και στην Τράπεζα Υποδομής και Ανάπτυξης της Ασίας με έδρα την Κίνα και στην οποία θα συμμετέχουμε ως μέτοχος, ενώ είχαμε και την πρώτη επίσκεψη κινέζικων πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό.»

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην αποστολή μιας ομάδας, ανεξάρτητης από την UNFICYP, η οποία διεξάγει έλεγχο για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της Δύναμης στην Κύπρο ενόψει του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποφασίσει να μειώσει κατά 30% τη συνδρομή της στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Όπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης: «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει αποτελεσματική η παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο με τους ίδιους όρους όπως κάθε χρόνο ανανεώνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτή είναι η πρόθεση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συγκατανεύσει ούτε στο άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, ούτε στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, ενώ τόνισε ότι ακόμη υπάρχει το θέμα της Αεροπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το οποίο αν δεν ικανοποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ασφάλειας πτήσεων, χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε ζημιά η κυριαρχία της, δεν πρόκειται να συμφωνήσει ούτε σε αυτό.

Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε τον ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά εξαιτίας της περιφερειακής μας πολιτικής και της πρωτοβουλίας για δημιουργία ομάδας των επτά μεσογειακών κρατών (MED7). Επίσης, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και για το Brexit με την Ομάδα Συντονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Τέλος, αναφορικά με την παρουσία της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός, «η Κύπρος ως παθούσα από τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εργάστηκε τόσο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και πέτυχε την έγκριση ψηφίσματος με το οποίο συνδέεται πλέον η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα.»