ΑνΚΕ: Καταδικαστέα η συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας

Είναι καταδικαστέα αυτή η συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας είπε ότι «ο κ. Ερντογάν είναι γνωστός για τέτοιου είδους συμπεριφορές και προς την Κύπρο και προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι καταδικαστέα αυτή η συμπεριφορά. Εμείς αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΟΗΕ ότι θα εργαστούν όλοι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, και εμείς θέλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και τις συνέπειες και τον εναγκαλισμό της Τουρκίας.

Είναι για αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάσκεψη για την Κύπρο προέταξε την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, και ελπίζουμε ότι μετά τις συναντήσεις του κ. Κοτζιά στην Άγκυρα και την παρουσία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα σύντομα, θα αρχίσει κάποια προετοιμασία, ώστε μια επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο να έχει επιτυχία. Και ο κ. Κοτζιάς έχει ανακοινώσει ήδη ότι η Τουρκία φαίνεται ότι το αποδέχεται αυτό.

Οι δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν την ανάγκη για επίλυση (του Κυπριακού) και την απαλλαγή της Κύπρου από τρίτες χώρες.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό τονίζει σε όλες τις επαφές του, και πρόσφατα και στον κ. Πούτιν και στον κ. Μακρόν, και αυτή η θέση μας κερδίζει όχι μόνο έδαφος αλλά φαίνεται ότι θα έχει και αποτελέσματα».

Ερωτηθείς είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα για να μπει η Κύπρος στην ομάδα κρατών της ΕΕ, τη Pesco, που είναι το αντίστοιχο του Eurogroup σε θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, όπου συμμετέχουν περίπου 20 χώρες».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και ο κ. Παμπορίδης ανέλαβε αυτό το βάρος και έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία επιτέλους η Κύπρος να αποκτήσει το ΓΕΣΥ, κάτι που όλοι οι πολίτες θέλουν ώστε να είναι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ασφαλισμένοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο συσκέψεις των κομμάτων κατάφερε μια πρωτοφανή συναίνεση παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν από όλες τις πλευρές. Ψηφίσαμε όλοι μαζί στη Βουλή τελικά και ήταν ένα επίτευγμα ομοφωνίας ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.

Δυστυχώς για προεκλογικούς λόγους και μόνο, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθεί να ναρκοθετήσει με αυτές τις επιθέσεις προς τον Υπουργό Υγείας όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Και δεν θα είναι ο κ. Παμπορίδης υπόλογος στον κυπριακό λαό αν όλη αυτή η προσπάθεια ναρκοθετηθεί. Υπόλογος θα είναι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος».