Έκτακτη Ολομέλεια: 5 ν/σ και 7 προτάσεις νόμου θα τεθούν προς ψήφιση

Σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλεια της Βουλής σήμερα στις 4 το απόγευμα, αναμένεται να κατατεθούν, πέραν των 7 προτάσεων  νόμου, με αίτημα των εισηγητών τους  για να ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στις 15:00  ορίστηκε Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων για να συζητηθεί το σχέδιο απόφασης της Βουλής για την κυβερνητική εγγύηση.

Ποια κόμματα ψηφίζουν υπέρ και ποια εναντίον:

Την παραχώρηση κρατικής εγγύησης στην Ελληνική Τράπεζα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ψηφίζουν υπέρ και συγκεντρώνουν 27 ψήφους.

Καταψηφίζουν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου οι οποίοι συγκεντρώνουν 20 ψήφους.

ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη δεν είναι ακόμη σαφές με ποιό τρόπο θα ψηφίσουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής πρώτο νομοθέτημα είναι το σχέδιο απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση παροχής κυβερνητικής εγγύησης στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας,.

Δεύτερο,  ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018, που με τροποποίηση του βασικού νόμου στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Ακολουθεί ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών.

Τέταρτο νομοθέτημα στην ημερήσια διάταξη είναι ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας.

Το 5ο νομοθέτημα είναι ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, και τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές.

Το 6ο νομοθέτημα είναι δευτερογενής νομοθεσία (κανονισμοί) και αφορά τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας.