Πετρίδης και Κενεβέζος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, αναστέλλει την ενεργό συμμετοχή του στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Αναφέρει στη δήλωση του σε “προειλημμένη απόφαση για αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα”, η οποία, “δυστυχώς επικυρώθηκε, υπηρετώντας στρατηγικές και τακτικισμούς, ενδεδυμένους με έναν πατριωτικό μανδύα που στοχεύει στην ευαισθησία των ΔΗΚΟϊκών για το εθνικό θέμα”.

“Υπό αυτές τις συνθήκες”, δηλώνει ο κ. Κενεβέζος, “είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω την ενεργό συμμετοχή μου στο ΔΗΚΟ, ένα κόμμα στο οποίο ανδρώθηκα πολιτικά, κρατώντας βαθιά στην καρδιά μου την κάθε στιγμή και προσδοκώντας ότι σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν”.

“Τιμώντας τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά του κόμματός μου και τους συναγωνιστές μου, υπόσχομαι να συνεχίσω τη συμμετοχή μου στα κοινά ως ενεργός πολίτης και συνοδοιπόρος τους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για σωτηρία του τόπου”, προσθέτει στη δήλωσή του.

“Επειδή ακριβώς εκτιμώ ότι ο αυθεντικός πατριωτισμός υπαγορεύει στις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες να υπηρετούν το μείζον, που είναι το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, θεωρώ ότι το ΔΗΚΟ, ως συγκυβερνών κόμμα, τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα έπρεπε να συμμετέχει στην προσπάθεια επίτευξης λύσης, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού”, τονίζει ο κ. Κενεβέζος.

“Αντί αυτού”, προσθέτει, “επιλέχθηκε η οδός της άρνησης και της διαφυγής, μάλιστα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία, που τοποθετεί την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων και καθιστά τη συλλογική σοφία απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση αρραγούς ενότητας για διαχείριση των εξελίξεων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

“Από τα γεγονότα προκύπτει”, όπως αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, “ότι, πριν συμπληρωθούν δύο βδομάδες από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ,της 26ης Φεβρουαρίου 2014, η οριακή απόφαση, που λήφθηκε, για αποχώρηση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση, αποδεικνύεται βεβιασμένη και ομφαλοσκοπική, καθώς αγνοήθηκε πλήρως η εξαιρετικά ρευστή γεωστρατηγική συγκυρία”.

“Για αυτό, ακριβώς”, προσθέτει, “κρίνω ότι το προσχεδιασμένο αποτέλεσμα της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής αφαίρεσε από το ΔΗΚΟ το δικαίωμα ουσιαστικής συμμετοχής αλλά και παρεμβάσεων στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και, μέσα από πρακτικές του παρελθόντος και μεθόδους μεταμφιεσμένης πολιτικής δεοντολογίας, το οδηγεί, δυστυχώς, σε μιαν πολιτική περιπέτεια”.

“Στο ένα έτος της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη”, δηλώνει ο κ. Κενεβέζος, “σεμνύνομαι να λέγω ότι η σκληρή δουλειά και η κοινή προσπάθεια είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η Κύπρος από την πολιτική ανυποληψία και τη χρεωκοπία και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία”.

“Η απόφαση όμως της ΚΕ του ΔΗΚΟ”, τονίζει ο κ. Κενεβέζος, “επιχειρεί να ανακόψει αυτή την προσπάθεια, θυσιάζοντας στο βωμό άλλων στρατηγικών το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον”.

Σε ανάλογη ενέργεια προέβηκαι ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, με επιστολή του στην ηγεσία του ΔΗΚΟ.