H ΕΔΕΚ ζητά στήριξη του συνεργατισμού

Η στήριξη του Συνεργατισμού αποτελεί αδήριτη ανάγκη κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως η ανακεφαλαιοποίηση του θα πρέπει να γίνει με το σωστό και δίκαιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ο ρόλος του και να μην καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των μελών του.

Δυστυχώς η χρησιμοποίηση της μελέτης Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ΣΠΙ οδηγεί στην αναγνώριση σήμερα, ενδεχόμενων ζημιών που δυνατόν να πραγματοποιηθούν στην περίπτωση που το ακραίο σενάριο της Pimco αποτελέσει πραγματικότητα. Φυσικά υπάρχει και η δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι το ακραίο σενάριο είναι σήμερα πραγματικότητα κάτι που αναμένουμε να τεκμηριωθεί.

Δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση πειστεί ότι ο Συνεργατισμός θα διατηρήσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τις τράπεζες και ότι υπάρχει, στην πραγματικότητα, η δυνατότητα επανάκτησης των μετοχών.

Ακόμη και αν αποδεχτούμε ότι στην περίπτωση της εξυγίανσης οι υφιστάμενες μετοχές χάνουν την αξία τους, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού είναι διαφορετικός. Η Κυβέρνηση θα καταβάλει €1,5 δις ως επιπρόσθετο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζει ουσιαστικά μέρος της δίκαιης αξίας του ισολογισμού των ΣΠΙ. Η δίκαιη αξία θα πρέπει να διευκρινιστεί ώστε να δίνεται δυνατότητα υπολογισμού της αξίας των μετοχών, εκτός και αν οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν ότι αυτή είναι η ίδια με τις αξίες Pimco, κάτι το οποίο χρήζει τεκμηρίωσης.

Παρά τα λάθη και τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στο Συνεργατισμό και οδήγησαν στις συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες είναι απαραίτητο να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ΣΠΙ, με ξεκάθαρους στόχους και ενέργειες. Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα καταθέσει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στα νομοσχέδια ώστε να διασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού ότι δε θα μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε μια καθαρά εμπορική τράπεζα.

Στα πλαίσια της άσκησης της Pimco πέραν από τις δύο συστημικές τράπεζες και τα ΣΠΙ δημιουργούνται από το ακραίο σενάριο κεφαλαιακές ανάγκες και για τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δε θα περιέλθει σε καθεστώς εξυγίανσης. Κάτι τέτοιο ίσως οδηγήσει σε οδυνηρές αποφάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες επενδυτών. Επιπλέον στην περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς σε συγκεκριμένους οργανισμούς θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δίνονται έμμεσα τα τραπεζικά ιδρύματα στους ξένους. Ως εκ τούτου στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να κρατηθούν συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα σε κυπριακά χέρια.

Από την αρχή διαφωνήσαμε στη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νόμου και γι αυτό θεωρούμε επιτακτική ανάγκη για την αναδιαμόρφωση του. Επιπλέον πιστεύουμε ότι πέραν της μη φορολόγησης ιδιοκτησιών από ένα συγκεκριμένο ποσοστό και κάτω, θα πρέπει να παραχωρείται συγκεκριμένη έκπτωση για κατηγορίες ιδιοκτητών όπως οι άνεργοι, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και οι πολύτεκνοι.

Τέλη Κυκλοφορίας και Φόροι Κατανάλωσης

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη μια προσθήκη στα φορολογικά και άλλα βάρη που καλείται να καταβάλει ο Κύπριος Πολίτης. Πέραν των αμφιβολιών που διατηρούμε για τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας, θεωρούμε ότι το ύψος των ποσών που επιβάλλονται στραγγαλίζουν, πέραν από τους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά και τον απλό πολίτη.

Κάλυψη μερίδων στα Ταμεία Προνοίας

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη από το Ταμείο Προστασίας καταθέσεων των πρώτων €100.000 ανά μερίδα μέλους του Ταμείου. Αποτελεί επιπλέον αδήριτη ανάγκη να ξεκαθαριστεί αν είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης η όποια φορολόγηση των εφάπαξ ωφελημάτων.