Σχέδιο αποζημίωσης για Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως, με βάση και την πρόνοια 2.3 του Μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές ετοιμάσουν σχέδιο αποζημίωσης για τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων που κατείχαν καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως “η υιοθέτηση του σχεδίου αυτού αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της δανειακής σύμβασης”, προσθέτοντας πως “η κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύει ποσό μέχρι 299 εκ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό του 2013 και 2014, για την αποζημίωση αυτή εκ των οποίων κατά ανώτατο όριο ποσό ύψους 154 εκ. ευρώ μπορεί να διατεθεί πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας”.

Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος “το σχέδιο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα: Πρώτον, να εξασφαλίζεται ανάλογη μεταχείριση με ταμεία που κατείχαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, δεύτερον, να λαμβάνεται υπόψη η ταμειακή και αναλογιστική θέση του κάθε ταμείου για τον προσδιορισμό του χρόνου κατά τον οποίο θα καταβληθεί η αποζημίωση και τρίτον, να ελαχιστοποιείται η επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και να διασφαλίζεται η προσωρινότητα του μέτρου”.

Κληθείς να πει αν το ποσό των 299 εκ. ευρώ που αφορά τα ταμεία προνοίας και συντάξεων στην πρώην Λαϊκή τράπεζα αποτελούν μέρος του ποσού των 700 εκ. ευρώ που ζητεί να εξοικονομήσει το κράτος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι τα 299 εκ. ευρώ αφορούν μνημονιακή υποχρέωση μας.