Eurogroup: Πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης αναμένει η Κυβέρνηση

Σε μία πολιτική απόφαση εκ μέρους τόσο των Ευρωπαίων εταίρων, όσο και του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις στοχεύει πλέον η ελληνική Κυβέρνηση στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση προόδου της τρόικα για την Ελλάδα είναι έτοιμη και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα μέχρι τώρα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται απόφαση εκταμίευσης της, όπως φρόντισε να κάνει ήδη σαφές με δηλώσεις του ο  υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι λόγοι αναβολής της εν λόγω απόφασης είναι πολλοί, καθώς πέραν του ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι τεχνικές προυποθέσεις για την εκταμίευση, εμπλοκή προκαλεί και η απουσία κοινής απόφασης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και η ανάγκη χρηματοδότησης άλλων χωρών του νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σήμερα ότι θα επιτευχθεί πολιτική απόφαση που θα αφορά στην διαπίστωση των ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες αλλαγές σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, στη δήλωση ότι αναμένεται σύντομα μια κοινή απόφαση ανάμεσα στην τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και στη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτές οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ικανοποιούσαν την κυβέρνηση, ωστόσο τα δύσκολα δεν σταματούν εδώ καθώς στην πορεία θα απαιτηθεί η έγκριση τους απο τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας δεν φαίνεται πως θα έχει τέλος, καθώς το ΔΝΤ επιμένει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει -με βάση το καταστατικό του- χώρα της οποίας το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο και ζητά απο τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο έπίσημος τομέας.

Η Γερμανία απο την μεριά της δεν θέλει ούτε να ακούσει μια τέτοια λύση, καθώς θα αποτελούσε πραγματική απώλεια χρημάτων για τους γερμανούς φορολογούμενους και θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση, γεγονός που συνεπάγεται πως δεν πρόκειται να συνομολογήσει σε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι πριν τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. ΄

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ραχόι θέλει πλέον να προσχωρήσει στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, ωστόσο η Γερμανία φαινεται να την καθυστερεί, ενώ η Πορτογαλία που μέχρι τώρα όλα έδειχναν πως ήταν σε σωστό δρόμο, φαίνεται πως αντιπετωπίζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.