Οι τέσσερις διεκδικητές της ΔΕΠΑ

Τέσσερις είναι οι μνηστήρες που διεκδικούν το “φιλέτο” της ελληνικής αγοράς, τη ΔΕΠΑ,  η οποία συγκεντρώνει τις δραστηριότητες της εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης του φυσικού αερίου στη χώρα.

Την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ απο τους ενδιαφερόμενους ομίλους. Τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους αποτελούν η ρωσικής καταγωγής Gazprom, η Αζέρικη Socar, καθώς και η κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθιμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους για τη διεκδίκηση της εταιρίας.

Το αξιοσημείωτο σε αυτή την φάση είναι η παντελής απουσία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της ΔΕΠΑ απο ευρωπαικές εταιρίες, γεγονός αναμενόμενο απο στελέχη της αγοράς, λόγω της προσπάθειας αποφυγής του ρίσκου που συνεπάγεται μια επένδυση στην Ελλάδα.

Πάντως, Ρώσοι και Αζέροι φαίνεται να μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι ζητώντας και τις μετοχές της ΔΕΠΑ, αλλά και το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, εξίσου δυνατά ρίχτηκαν στη μάχη της διεκδίσης και οι έπιχειρηματικοί όμιλοι ελληνικών συμφερόντων, που δείχνουν να ενδιαφέρονται αποκλειστικα και μόνο για τη ΔΕΠΑ.

Μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία του διαγωνισμού θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα συνεδριάσει το Δ.Σ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.