CNN: Η Ελλάδα μετά από 5 χρόνια λιτότητας

Το διεθνές πρακτορείο CNN  προέβη σε  ένα απολογισμό της πενταετούς λιτότητας κάνοντας αναφορά στο έλλειμμα, στις τράπεζες, στην ανεργία, στο ΑΕΠ, στους μισθούς, στις συντάξεις και στο χρέος της Ελλάδας.

Το 2010 η χώρα αποδέχτηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης μεγέθους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα συμφώνησε να προβεί με μεγάλες περικοπές μισθών, να αυξήσει τους φόρους, να παγώσει τις συντάξεις και να σταματήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πέντε χρόνια μετά η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί αλλά η ζωή πολλών Ελλήνων είναι αρκετά χειρότερη σημειώνει το CNN.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που είναι εναντίον στην λιτότητα, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές μετά τις υποσχέσεις του ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού και θα ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει αμφιβολία στο ήδη εύθραυστο οικονομικό μέλλον της χώρας, προειδοποιεί ο CNN.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία της χώρας μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.

1. Έλλειμμα: Από πρωτογενές έλλειμμα 10,7% του ΑΕΠ το 2009, η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ το 2014.

2. Τράπεζες: Ο τραπεζικός τομέας είναι πιο ανθεκτικός. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιωθεί ενώ ο αριθμός τους έχει μειωθεί από 18 στις 4. Τα πρόσφατα stress tests επιβεβαίωσαν την ισχυρότερη κεφαλαιακή τους θέση.

3. Ανεργία: Η ανεργία πριν 5 χρόνια ήταν σχεδόν 12% ενώ το 2014 ήταν στο 26%. Το χειρότερο μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο πρόβλημα είναι ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

4. ΑΕΠ: Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% από την αρχή της κρίσης. Αν και το 2014 επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, το μέγεθος του ΑΕΠ παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2007.

5. Μισθοί: Οι μισθοί είχαν ετήσια αύξηση 12,5% το 2010 ενώ το 2013 σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 12%, ενώ η πτώση ακόμα συνεχίζεται.

6. Συντάξεις: Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης ήταν στα 61 έτη το 2010, τώρα έχει ανέβει στα 65, ενώ οι προσδοκίες είναι ότι θα ανέβει ακόμα πιο πάνω στα 67 έτη.

7. Χρέος: Το χρέος της Ελλάδας ήταν υψηλό και παραμένει υψηλό. Το καθαρό χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ ήταν στο 130% του ΑΕΠ το 2010 ενώ τώρα είναι κοντά στο 170%.