«Back to the future” και ξανά … ομοσπονδία

Με επιστροφή στο μέλλον της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την οποία πέρσι δεν είχε καν αναφέρει – παρά του ότι υπήρξε για χρόνια ο Πατριάρχης αυτής της μορφής λύσης και διαπρύσιος κήρυκας της, έμοιαζε η κατά τα άλλα εθνικά πύρινη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το ντέρμπι στο γήπεδο της Γενικής Συνέλευσης, ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ταγίπ Ερντογάν να έχουν παραθέσει τα όπλα τους. Πλέον τα πάντα θα κριθούν από τον διαχρονικά διαιτητή του αγώνα, τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος από αύριο αναλαμβάνει τη σκυτάλη και κρίνοντας την απόδοση όλων θα αποφασίσει, όχι ποιος νίκησε, αλλά αν ο αγώνας θα συνεχιστεί σε ένα άλλο επίπεδο.

Τα πάντα όλα…

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ξεχώρισε για τα εξής σημεία της:

  • Επέλεξε μετά από δύο χρόνια να επανέλθει στην ορολογία της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή υπόδειξη ότι είναι ο μόνος εφικτός δρόμος (λέγοντας πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός του ΟΗΕ)
  • Επιχείρησε να επιστρέψει το μπαλάκι της ευθύνης στο Τουρκικό και Τ/κ γήπεδο αναλύοντας σε λεπτομέρεια του συμφωνηθέντες όρους αναφοράς και λέγοντας πως είναι έτοιμος να συμφωνήσει άμεσα για επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
  • Περιέγραψε με λεπτομέρεια και μελανά χρώματα όλη τη δράση της Τουρκίας σε ΑΟΖ – γεωτρήσεις, απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνεργαζόμενων εταιρειών – και έδαφος με την προέλαση στη νεκρή ζώνη και τον εκβιασμό για εποικισμό της Αμμοχώστου.
  • Απάντησε κατάμουτρα στις αιτιάσεις και διαστρεβλωμένη εικόνα που μετέφερε στη δική του ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας στους σύνεδρους ερωτήματα σε πρώτο πρόσωπο. Προσπάθησε δηλαδή να μιλήσει στο υποσυνείδητο των άλλων ηγετών και να αγγίξει ευαίσθητες εθνικές χορδές τόσο για τα πολύ σημαντικά θέματα εγγυήσεων, όσο και για το περιβόητο τουρκικό επιχείρημα περί δήθεν άρνησης της Ε/κ πλευράς να μοιραστεί εξουσία και πλούτο.

Καλά οργανωμένη τουρκική μεθόδευση

Η ομιλία Αναστασιάδη και το έντονο ύφος που επιστράτευσε – καθηκόντως για σκοπούς εθνικής αξιοπρέπειας – δεν αλλάζουν ούτε στιγμή το σκηνικό που έχει στήσει η μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει αποδοθεί σε εκστρατεία – στην οποία συμμετέχει εν μέρει και ο Ερντογάν αλλά και ο Οζερσάι – για μεθόδευση τεχνηέντως ναυαγίου στις προσπάθειες για συνομολόγηση όρων αναφοράς, μέσω της συνεχούς επίκλησης, εν είδει προϋπόθεσης της προ-αποδοχής από την Ε/κ πλευρά της στρεβλής ερμηνείας για την πολιτική ισότητα με αποτελεσματική συμμετοχή.

Και γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στοχεύει τελικά στην εισαγωγή άλλων λύσεων με ταυτόχρονη επίρριψη ευθύνης στην Ε/κ πλευρά.

Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αντιπροσωπεία του στην Αμερικανική Μεγαλούπολη, με την αυριανή μέρα να είναι καθοριστικότατη.

Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες θεωρείται και είναι ο Αλαντίν που θα δείξει και το μέλλον του Κυπριακού.

Check Also

Το «μικροσκοπικό» Fiat του Πάπα και οι λιμουζίνες των Ιεραρχών στη Κύπρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, «έκλεψε» τις εντυπώσεις κατά τη επίσκεψή του στη Κύπρο. Ο Πάπας των …

Πάπας Φραγκίσκος: Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καλούμαστε να ανανεώσουμε την αδελφοσύνη

Πάπας Φραγκίσκος: Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καλούμαστε να ανανεώσουμε την αδελφοσύνη Ο Πάπας Φραγκίσκος …