Λαφαζάνης για αποκαλύψεις Ολάντ: Ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε χθες στη Γαλλία με τον τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», έχει προκαλέσει σάλο και νέα  ερωτήματα αναφορικά με όσα έγιναν στο παρασκήνιο γύρω από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015,

Ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με τους συγγραφείς, το βράδυ της 9ης Ιουλίου 2015 εμφανίσθηκε, συνομιλώντας μαζί τους, διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός και να προχωρήσει σε εξομολογήσεις και, όπως λένε, τους αφηγήθηκε «ένα εντυπωσιακό επεισόδιο».

«Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, γράφουν οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτοντας τη συνομιλία για το τύπωμα δραχμής στη Ρωσία.

Μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν έγινε στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, την ημέρα που, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ολάντ και προέβη στις επίμαχες αναφορές.

Εκείνη την ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί μετέβη κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μετακινήθηκαν σε διπλανή αίθουσα και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν.

Ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Καθημερινή», ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του», όπως λέει. Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.