2013: Έτος αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2013 “Έτος Κ.Π Καβάφη” με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα.

Ο αείμνηστος λογοτέχνης της Νεοελληνικής γραμματείας έζησε από το 1863 έως το 1933 όπου και πέθανε από καρκίνο στο λάρυγγα σε ηλικία 70 ετών.

Η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο (Ε.ΚΕ.Β) σε συνεργασία με το ίδρυμα Ωνάση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) έχουν αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων .

Το ίδρυμα Ωνάση είναι γνωστό ότι έχει στην κατοχή του το πλήρες αρχείο  του ποιητή, τις ξένες πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις Έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των Πανεπιστημίων εξωτερικού στα οποία διδάσκεται ο Καβάφης, την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, λογοτεχνικά σωματεία και άλλους φορείς.

Παρακάτω παρατίθεται ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα γραμμένο απ΄9ο τον ίδιο τον ποιητή:

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ-  μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά»