Πλήρης στήριξη των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας

Πλήρη στήριξη στην «κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» εκφράζουν οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, η οποία έλαβε χώρα στο Κολόμπο της Σρί Λάνκα, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό και επαναβεβαιώνονται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι προηγούμενες αποφάσεις των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας «εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υποστηρίζουν, επίσης, τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή εκφράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Περαιτέρω, οι Αρχηγοί καλούν για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984), και 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Αναγνωρίζεται, τέλος, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της και γίνεται έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.