Ψηφίζεται σύντομα το νομικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες

Αποφασισμένη είναι η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να ψηφίσει το νομικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων και όσων οι αποφάσεις αφορούν τη διαχείριση δημοσίων πόρων, εντός του παρόντος κοινοβουλευτικού έτους.

Αγκάθια συνεχίζουν να παραμένουν τα ζητήματα συνταγματικότητας και το θέμα της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων.

Το νομικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες αποτέλεσε θέμα νέας συζήτησης μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που στην επόμενη συζήτηση θα καλέσει τη Νομική Υπηρεσία και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να ακούσει εκ νέου τις απόψεις τους, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών.

Ενώπιον της Επιτροπής είναι κατατεθειμένο και νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα του ελέγχου και της διαφάνειας χωρίς απαραίτητα να τροποποιηθεί το άρθρο 15 του Συντάγματος, που προστατεύει την ιδιωτική ζωή και που είναι δυνατό να επηρεάσει την ιδιωτική ζωή όλων των πολιτών και όχι μόνο των ελεγχόμενων.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι συζητούνται η τροποποίηση του Συντάγματος, τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου με κύριο ζητούμενο ότι και να ψηφιστεί θα είναι συνταγματικό ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των προηγούμενων προσπαθειών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ο κ. Σαμψών, αφού σημείωσε πως ήδη οι Βουλευτές και οι Υπουργοί υπακούουν και καταθέτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα συγκλίνουν στη θέση ότι ο κατάλογος των ελεγχόμενων που κατέθεσε η Κυβέρνηση θα εμπλουτιστεί.

Είπε πως υπάρχουν επιφυλάξεις στο θέμα της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων ώστε η προσπάθεια για διαφάνεια να μην περιπέσει στο επίπεδο του κουτσομπολιού.

Με βάση την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Νομικών από την Υπηρεσία της Βουλής για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το πόθεν έσχες σε 42 ευρωπαϊκά κράτη, μόνο τα 7 δημοσιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων.

Σημείωσε ότι επί αρκετών προς ρύθμιση θεμάτων εγείρονται πολύπλοκα νομικά ζητήματα και ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί ώστε να υπερπηδηθούν τα αδιέξοδα, και το νομικό πλαίσιο που θα θεσπιστεί να είναι άτρωτο στο δικαστικό έλεγχο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι διεξάγεται συζήτηση εισηγήσεων και επιλογών πέραν αυτών που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των ελεγχόμενων, ώστε να συμπεριλάβει και εκείνους των οποίων οι αποφάσεις αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Ερωτηθείς εάν στο πόθεν έσχες θα συμπεριληφθούν και οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ελεγχόμενων, ο κ. Σαμψών είπε ότι συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στο θέμα του καταλόγου των ελεγχομένων, υπάρχει σύγκλιση επί της πολιτικής θέσης ότι ουδείς εξ αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις για το δημόσιο χρήμα μπορεί να ξεφύγει από το δίχτυ του ελέγχου.

Πρόσθεσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως με αξιοποίηση υφιστάμενων τρόπων ελέγχου, και με νομοθεσίες που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές μπορεί να αποφευχθεί η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα επηρεάσει εν μέρη την ιδιωτική ζωή όλων των πολιτών και όχι μόνο αυτών που θα περιληφθούν στον κατάλογο.

Ανέφερε περαιτέρω ότι εξετάζονται όλα τα άλλα ενδεχόμενα.

Ερωτηθείς εάν στον κατάλογο θα περιληφθούν οι καναλάρχες, είπε πως η πολιτική θέση είναι ότι ο κατάλογος θα συμπεριλάβει όλους εκείνους που έχουν σχέση με το κράτος, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του δεν αποτελεί υπονοούμενο.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο θα υπάρχει ειδικό σώμα που θα ελέγχει όσους περιληφθούν στον κατάλογο, ο κ. Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά αρμοδιότητα.

Σημείωσε ότι η βασική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας έχει να κάνει και με την αυτορύθμιση, προσθέτοντας ότι η Βουλή έχει καθήκον να ρυθμίσει τα του οίκου της, ώστε να μπορεί δια της δύναμης του παραδείγματος να απαιτήσει ρύθμιση και όλων των υπολοίπων θεσμών και αξιωματούχων.

Πρόσθεσε πως για τη ρύθμιση σε άλλους θεσμούς θα διενεργηθεί διάλογος με τους θεσμούς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων, ο κ. Δαμιανού είπε ότι εγείρονται κάποια ζητήματα. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι για το ΑΚΕΛ δεν τίθεται θέμα δημοσιοποίησης καθώς ενόψει του συνεδρίου του κόμματος λήφθηκε πολιτική απόφαση ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι κομματικοί αξιωματούχοι και όσα στελέχη κατείχαν αξίωμα θα υποβάλουν το πόθεν έσχες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως το κόμμα του τοποθετείται υπέρ της διεύρυνσης του καταλόγου κατά τρόπο που ο κατάλογος να είναι πλήρης και να καλύπτει τους πάντες.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε υπέρ της δημοσίευσης όλου του κειμένου που αφορά το διενεργηθέντα έλεγχο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόθεν έσχες πρέπει να εφαρμοστεί.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιβάλλεται η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων και ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να συστήσει κατάλληλα στελεχωμένο όργανο το οποίο θα εξετάζει τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, που θα έχει ανακριτικές εξουσίες, για να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικός έλεγχος.

Στην Κύπρο όπου εφαρμόστηκε το πόθεν έσχες, δεν υπήρξε έλεγχος, αλλά περιορίστηκε σε απλή υποβολή των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο στοιχείο διαφάνειας πρέπει οι εκθέσεις που ετοιμάζονται μετά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων να δημοσιοποιούνται