Ψήφος εμπιστοσύνης με 158 «ναι» στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφάλισε την δεδηλωμένη στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με 158 «ναι» από τους βουλευτές  της Ν’εας Δημοκρατίας.

Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).

Η ψηφοφορία έγινε δι’ εκφωνήσεως.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση την πρόθεσή του να τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Η ευθύνη μας και η ευθύνη η δική μου προσωπικά είναι βαριά», επεσήμανε. «Την αναλαμβάνουμε όμως με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωσή μας στον κεντρικό στόχο. Και προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα στην οποία δεν θα αξιοποιήσω την δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η τριήμερη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι το συναντά πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαπενταετία που είναι στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν άφησε αναπάντητες τις βολές που δέχθηκε και αντεπιτιθέμενος απέρριψε την κριτική που του ασκήθηκε από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαροουφάκη: «Στη δική μας περίπτωση θα διακρίνετε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον προβληματισμό του τελευταίου και στις αιχμές ότι άλλαξε διαπραγματευτική στρατηγική.

«Είχα πει λοιπόν προεκλογικά, κ. Τσίπρα, ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και σε αυτό εμμένουμε σήμερα».