Να μην ματαιοπονούμε περιμένοντας τους σωτήρες…

Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Γιάννης Ξηντάρας 

Η ζωή που περνάει και χάνεται…

Η ζωή είναι μια και μοναδική…

Ζήσε το σήμερα, ζήσε το τώρα…

Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα…

Φράσεις, αποφθέγματα, κλισέ, φιλοσοφίες ολόκληρες γύρω από το νόημα της ζωής, την αξία της, την φθαρτότητά της, το μάταιο ή το σπουδαίο της ύπαρξής μας.

Ένα είναι το σίγουρο: Τίποτα δεν είναι παντοτινό! Πως όλα έχουν ημερομηνία λήξης! Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται στενάχωρο καλύτερα να το πάρουμε απόφαση και να οργανωθούμε γύρω από αυτήν την αλήθεια… Μιλάμε κυρίως για ψυχική οργάνωση.

Να τι σημαίνει αυτό:

-Να μην ματαιοπονούμε περιμένοντας τους σωτήρες…

-Να μην επενδύουμε τις λύσεις στους φωστήρες…

-Να μην νομίζουμε ότι δεν έχουμε κι εμείς προσωπική ευθύνη στα πράγματα, ότι για όλα φταίνε οι άλλοι…

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση (και είναι για το καλό μας) ότι «τα πράγματα» περνάν από το χέρι μας, ότι η ζωή μας μπορεί να καθοριστεί από εμάς τους ίδιους, σε μεγάλο βαθμό, ότι εντέλει είμαστε άξιοι όχι της μοίρας μας, αλλά των επιλογών μας.

Έτσι κι αλλιώς ο εαυτός μας είναι το πρώτο (και ίσως το μόνο) σίγουρο σημείο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Μετά έρχονται και οι άλλοι… οι οποίοι αν υπάρχουν βεβαίως και να καλωσορίσουν! Οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι στη ζωή, στα βάσανά της αλλά και στις ομορφιές και στις χαρές της…

Ας αφεθούμε στην απλότητα της καθημερινότητας λοιπόν, για να ζήσουμε τη μια και μοναδική ζωή μας. Χωρίς περιστροφές, χωρίς αλλά, χωρίς κρατούμενα, υπεκφυγές και υποσημειώσεις. 

Ας ζήσουμε με όλα τα χαρτιά ανοιχτά, διάφανοι, χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις μικρές χαρές που μπορούμε να συναντήσουμε στο διάβα της ζωής μας.

Γιατί η ζωή περνά και χάνεται…

Και να ήταν τα νιάτα δυο φορές…

Και στερνή γνώση να΄σαι είχα πρώτα…

Αλλά και γιατί… όλα εδώ πληρώνονται!

Όχι εκεί και τότε, αλλά ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! 

Αυτή είναι η ζωή μας.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στην Αγία Παρασκευήαπόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde UniversityΜέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».