Χρειάζεται ειδική και όχι απλή πλειοψηφία στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος, Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ διαχρονικά είναι εναντίον του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και ιδιαίτερα εταιρειών όπως η CYTA, η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι για κάτι τέτοιο στη Βουλή θα χρειαστεί ειδική πλειοψηφία και εάν κάποια κόμματα παραμείνουν στη θέση τους, δεν περνά.

Εκτός από αντιπαραγωγική και άδικη είναι παντελώς αντισυνταγματική και παράνομη η ιδιωτικοποίηση, πρόσθεσε. Θέλησε να υπενθυμίσει ότι το άρθρο 122 του Συντάγματος καθορίζει τι είναι δημόσια υπηρεσία και τι είναι δημόσιος πλούτος και για να τροποποιηθεί χρειάζεται ειδική πλειοψηφία στη Βουλή. «Επομένως ακόμα και με ειδική πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί να γίνει κατορθωτή. Επομένως, εάν κάποιοι σταθούν στις θέσεις της, η ΕΔΕΚ το έχει αποδείξει ότι είναι σταθερή στις απόψεις της, δεν μπορεί να περάσει η ιδιωτικοποίηση».

Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό και σε παρατήρηση ότι έχουμε δεσμευθεί έναντι της Τρόικας, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «η Τρόικα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι έχουμε και ένα κράτος το οποίο είναι κυρίαρχο, ασκούμε τις εξουσίες μας. Πρώτο μέλημα είναι ο κυπριακός λαός και όχι τα κελεύσματα της Τρόικας που μας επιτάσσουν τι θα κάνουμε, αλλά ποιο είναι το συμφέρον της Κύπρου».

Η τρόικα ας καταλάβει ότι ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που εισηγείται, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ λέγοντας ότι εάν θέλει να εισηγηθεί πιθανή μετοχοποίηση σε κάποιο ποσοστό που δεν θα επιτρέπει στον ιδιώτη να ασκεί τον έλεγχο στους κρίσιμους οργανισμούς, «να το συζητήσουμε. Κάποια πράγματα έχουν το όριό τους».

Το τι διατάζει η τρόικα δεν μπορεί να είναι θέσφατο, ούτε πανάκεια ή λύση σε όλα τα προβλήματά μας, είπε καταλήγοντας ότι «έχει αποδείξει ότι δημιουργεί προβλήματα και δεν επιλύει».