Χρήστος Στυλιανίδης και αρμοδιότητες ως επίτροπος ΕΕ

Οι  αρμοδιότητες που ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων, αλλά και ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την Εκπαίδευση τα Οπτικοαουστικά Μέσα και τον Πολιτισμό, που διαχειρίζεται πτυχές 15 χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Ο κ. Στυλιανίδης θα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.

Η ΕΕ από το 1992 που συστάθηκε η εν λόγω διεύθυνση έχει συνδράμει τα θύματα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 140 χώρες. Προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα που κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρωπογενών συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας, της θρησκείας, του φύλου ή της εθνοτικής καταγωγής τους.

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η πολιτική προστασία ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα ενός ενιαίου οργανισμού, γεγονός που βελτιώνει την αποδοτικότητα της παρεχόμενης συνδρομής και τη συμπληρωματικότητα των διαφόρων δράσεων.

Ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω συγκρούσεων ή καταστροφών. Η ΕΕ είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικότερες ζώνες κρίσεων στον κόσμο, μεταξύ άλλων, στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και σε χώρες όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν σε συνθήκες αστάθειας, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού. Έχει δεσμευθεί να βοηθά στη διάσωση ζωών, τη μείωση του πόνου και την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις ανθρωπιστικές δράσεις ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, η ανθρωπιστική δράση της ΕΕ βοηθά κάθε χρόνο γύρω στα 120 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας που χρηματοδοτεί η ΕΕ χειρίζεται η υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Η ΕΕ δεν παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα, αλλά χρηματοδοτεί και συντονίζει οργανισμούς-εταίρους που εργάζονται στον τόπο των καταστροφών. Υπάρχουν πάνω από 200 τέτοιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ βοήθεια περιλαμβάνει παροχή βασικών ειδών, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα, ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση του κινδύνου καταστροφών, ιατρικές ομάδες, ναρκοσυλλέκτες, μεταφορικά μέσα, υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αναφορικά με τον Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού (EACEA), βρίσκεται στις Βρυξέλλες, λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ο ρόλος του συνίσταται στην υλοποίηση ορισμένων πτυχών των 15 και πλέον κοινοτικών προγραμμάτων και δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, της νεολαίας, των οπτικοακουστικών μέσων και του πολιτισμού.

Χάρη στην υπαγωγή των προγραμμάτων αυτών σε μια ενιαία δομή, επιτυγχάνεται ο συντονισμός της διαχείρισής τους και παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες στους δικαιούχους των προγραμμάτων.

Ο οργανισμός είναι επιφορτισμένος με τις περισσότερες διαχειριστικές πτυχές των προγραμμάτων, όπως η κατάρτιση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, η επιλογή των σχεδίων και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών, η δημοσιονομική διαχείριση, η παρακολούθηση των έργων (ενδιάμεσες εκθέσεις, τελικές εκθέσεις), η επικοινωνία με τους δικαιούχους και, τέλος, οι επιτόπου έλεγχοι.

Οι διάφορες πτυχές των προγραμμάτων, τις οποίες διαχειρίζεται ο οργανισμός, είναι συγκεντρωμένες σε κεντρικό επίπεδο και στηρίζουν τεχνικά έργα που δεν απαιτούν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.