Χατζημαρκάκης: Αν δεν φύγει η Τρόικα δεν θα επιζήσει το ευρώ

Αν δεν τελειώσει η τροϊκανή πολιτική, η πολιτική της λιτότητας σε σχέση με την ύφεση, μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα επιζήσει το κοινό νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζημαρκάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του σε πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, φορούσε μπλούζα με το συμβολικό μήνυμα “Σεβασμός στην Κύπρο εάν θέλετε να σώσουμε την Ευρώπη”, στέλλοντας μήνυμα ότι οι λαοί όσο μικροί κι αν είναι πρέπει να αντιστέκονται σε άδικες και ισοπεδωτικές πολιτικές.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι η ανισορροπία που δημιουργήθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην ενιαία αγορά και τα τελευταία δέκα χρόνια στη Νομισματική Ένωση είναι πάρα πολύ μεγάλες και καμία Νομισματική Ένωση δεν θα επιζήσει μια τέτοια μεγάλη ανισορροπία εάν αμφισβητείται η ενότητα, κι αυτό έγινε.

Ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, για παράδειγμα, συζητήθηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο σε σχέση με τις ΗΠΑ που δεν συζητήσανε ποτέ μετά τη χρεωκοπία της Καλιφόρνια εάν θα μπορούσε να αποχωρήσει αυτό το μεγάλο κρατίδιο από τη ζώνη του δολαρίου.

“Ενώ εμείς οι Ευρωπαίοι το κάναμε και με αυτό ανοίξαμε ένα μεγάλο συστημικό ρίσκο για όλους μας. Κι όχι μόνο που δεν μάθαμε από το σφάλμα αυτό, το συνεχίσαμε με ένα σοκ για την Κύπρο, το οποίο προκαλέσαμε ως Ευρωπαίοι τον Μάρτιο, το οποίο ξανά έφερε σε συστημικό ρίσκο ολόκληρη την Ευρωζώνη κι έθαψε την εμπιστοσύνη που νοιώθουν οι καταθέτες αλλά και οι επενδυτές στους πολιτικούς της Ευρωζώνης”, είπε.

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, σημείωσε, “να έχεις εμπιστοσύνη σε ένα νόμισμα, που τότε μόνο θα είναι σταθερό”.

Το μήνυμα, συνέχισε, είναι μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα έχουμε λίγους μήνες μέχρι τέλους του χρόνου που θα μπορεί να ξαναδημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. “Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι στην πορεία σε μια εκλογή καμία Κυβέρνησης, καμία Καγκελάριος, κανένας Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία του. Αυτό είναι γνωστό και το παραδεχόμαστε”, πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, είπε, δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας. Υπενθύμισε ότι αυτή την εβδομάδα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ έδωσε μια συνέντευξη σε κυπριακή εφημερίδα και είπε ότι βλέπει το τέλος της Τρόικας.

“Η Κύπρος που μόλις μπαίνει στην εποχή της Τρόικας πιστεύω ότι πρέπει να ελπίζει να τελειώσει αυτό πριν καλά ξεκινήσει, γιατί έχουμε δει σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Πορτογαλία και Ελλάδα, ότι η συνταγή της Τρόικας δεν λειτουργεί. Έχουμε δει την ισπανική λύση, η οποία έδωσε στις ισπανικές τράπεζες και στο ισπανικό κράτος 100 δισ. ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα και πήρε 50 εκ. από το ESM χωρίς μνημόνιο, λιτότητα”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η πράξη της κυπριακής Βουλής να πει “όχι” ήταν προβληματική ως προς τις συνέπειες, ήταν όμως μια πράξη απαραίτητη για να καταλάβουν οι μεγάλες δυνάμεις ότι “δεν είμαστε αυτοκρατορία στην Ευρώπη, είμαστε μια πολιτική ενότητα με αξίες που ξεχάστηκαν”.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα μπορέσει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, είπε: “Είμαι αισιόδοξος, αν αλλάξουμε διαρθρωτικά την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αν δεν το κάνουμε, η Κύπρος θα έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, ίσως με διαφορετικά στοιχεία, αλλά η πτώση θα είναι πιο έντονη επειδή η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη έχει φύγει από καταθέτες και επενδυτές”.

Ο κ. Χατζημαρκάκης, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η ΕΕ έριξε μια κοινωνία-οικονομία στον γκρεμό, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαός έχει μεγάλη υπομονή που δεν πρέπει να σκεπάσει τη μεγάλη ευθύνη που φέρει η ΕΕ για αυτό που γίνεται εδώ.

“Αν κι έχω εκλεγεί στη Γερμανία, και δεν σας κρύβω ότι για μένα ακούγεται δύσκολο όταν με λέτε Γερμανό ευρωβουλευτή, γιατί ξέρω για την ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση. Λείπει η δημοκρατική νομιμοποίηση και στο τέλος κανένας δεν ξέρει ποιος ευθύνεται για ποια απόφαση πολιτική. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που με διαφάνεια να μας δείχνει ποιος ακριβώς ευθύνεται για μια απόφαση”, συμπλήρωσε.

Είπε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τον Ελληνισμό επειδή οι αξίες της στηρίζονται σε αυτόν.

“Η Ευρώπη έχει διαλέξει αυτές τις δύο χώρες επειδή είναι μικρές Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και με αυτή την απόφαση παραβιάσαμε στις 25 Μαρτίου μια βασική αξία της ΕΕ ότι σεβόμαστε την κυριαρχία του κάθε κράτους”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι φεύγει από Γερμανία για να πολιτευτεί στην Ελλάδα, είπε πως “βλέπω ότι οι ίδιοι Γερμανοί που έχουν μεγάλη ευθύνη για την ίδια την Ευρώπη και για την πολιτική της Ευρώπης έχουν χάσει αυτό τον προσδιορισμό τον ευρωπαϊκό και έχουν βάλει φωτιά στο ευρωπαϊκό σπίτι”.

“Επειδή πιστεύω σε αυτή την ανάγκη για ελληνική πολιτιστική επιρροή στα ευρωπαϊκά θέματα”, συνέχισε, “θέλω να είμαι με τους πυροσβέστες που σβήνουν τη φωτιά και για να είμαι αυθεντικός αν θέλω να συνεχίσω την πορεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο να το κάμω εκ μέρους της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Ελλάδας”.

Είπε πως τον Οκτώβριο θα ανακοινώσει σε ποιο πολιτικό χώρο στην Ελλάδα θα ενταχθεί.