ΕΔΕΚ: Μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τρ. Κύπρου

Η κατάληξη στο τελικό ύψος μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου θέτει τέρμα σε μια εκκρεμότητα πέραν των τεσσάρων μηνών.

Παρ’ όλο που τα όσα συνέβησαν μέχρι την τελική ανακοίνωση δημιουργούν προβληματισμό, εφόσον η κυπριακή πλευρά βρέθηκε απέναντι στην Τρόικα χωρίς κοινή θέση και το ύψος της απομείωσης θα μπορούσε να ήταν υπό τις περιστάσεις μικρότερο, αυτή τη στιγμή απαιτείται σκληρή, τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη δουλειά και πολιτική συναίνεση για να στηριχθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Είναι αδήριτη ανάγκη να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό ώστε η τράπεζα να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς το πότε θα απελευθερωθούν οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις.

Ως Κίνημα θεωρούμε ότι η αρχή της ανακεφαλαιοποίησης με ιδία μέσα πάσχει σε πολλά ζητήματα. Όμως αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Η Τράπεζα Κύπρου αυτή τη στιγμή, δυστυχώς με την άδικη θυματοποιήση των ανασφάλιστων καταθετών, αποτελεί ένα ισχυρά κεφαλαιοποιημένο οργανισμό.

Αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε θέματα ρευστοτικής επάρκειας με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα διεξαχθεί την 1η Αυγούστου στη Φρανκφούρτη. Αυτό το θέμα είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί κατάλληλα από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η αγορά χρειάζεται άμεσα ρευστότητα ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να ασκούν τις δραστηριότητες τους με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο, η Τράπεζα Κύπρου η οποία αποτελεί ναυαρχίδα της κυπριακής οικονομίας, να ανακάμψει και να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Είναι γι αυτό το λόγο που αναμένουμε από όλους να εργαστούν συλλογικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευθετήσεις για να αρχίσει η αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων σε πρώτο στάδιο, διότι είναι αδιανόητο την ώρα που οι καταθέτες έχουν υποστεί τέτοιου μεγέθους ζημιά κάποιοι άλλοι να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ως Κ.Σ ΕΔΕΚ αναμένουμε από την Κυβέρνηση ενημέρωση για τα πορίσματα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Πιθανή θετική αξιολόγηση θα βοηθήσει στην προσπάθεια που γίνεται για επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Άμεση προτεραιότητα για το Κίνημα είναι η διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλάνου που θα οδηγήσει τον τόπο σε έξοδο από την κρίση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ