Χαραλαμπίδου: Ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει, αν πολιτικά πρόσωπα που ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης οπλοφορούν

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος για τις αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Δημοκρατία στη διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού Λεμεσού, λόγω των κάκιστων και ετεροβαρών συμφωνιών που υπέγραψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη

Εγγράψαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, αυτεπάγγελτο θέμα για την «ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την καταβολή αποζημίωσης ύψους €6.444.372, μετά την καταδικαστική απόφαση κατά της Δημοκρατίας από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ICC, στο οποίο προσέφυγε η Δημοκρατία και η DP World Limassol Ltd σε σχέση με την μεταξύ τους σύμβαση».

Να υπενθυμίσω ότι, για το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης της διαχείρισης του Λιμανιού Λεμεσού, είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές συνεδριάσεις στις επιτροπές του κοινοβουλίου και είχε ξεκάθαρα τονιστεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας ότι ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης, είχε ενεργήσει χωρίς να περιμένει τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας, συνάπτοντας ετεροβαρείς, κατά της Δημοκρατίας, συμφωνίες. Με αποτέλεσμα, να καλείται τώρα η Δημοκρατία να καταβάλει ένα μεγάλο ποσό, ως αποζημίωση, στην εταιρεία.

Είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά του κοινοβουλίου οι θέσεις και οι απόψεις του τότε Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη και του τότε Υπουργού Μεταφορών.

Παρεμπιπτόντως, σε σχέση με τον πρώην Υπουργό Μεταφορών κ. Δημητριάδη και αφού σήμερα συζητούσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία, να αναφέρω ότι αναμένουμε ακόμα την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με την διερεύνηση που έχει γίνει από την Αστυνομία, για τις εκατοντάδες πολιτογραφήσεις, που έκανε το δικηγορικό γραφείο που ανήκει στον συγγενικό κύκλο του πρώην υπουργού.

Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία

Κατά την άποψη μου, προκύπτει μείζον ζήτημα, όταν ζητείται από τον Αρχηγό Αστυνομίας να ενημερώσει χωρίς να καταθέσει προσωπικά δεδομένα ή εμπιστευτικές πληροφορίες, ως προς τις άδειες οπλοφορίας που έχουν δοθεί σε πολιτικά πρόσωπα και αρνείται να το πράξει. Όπως καταγράφεται σε επιστολή του 2020 προς το Κοινοβούλιο, που είναι και η πιο πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε, 7 πολιτικά πρόσωπα έχουν άδεια οπλοφορίας και κατέχουν όπλο. Ζητήσαμε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τους αριθμούς σε σχέση με το 2023, αρνήθηκε
Ρώτησα τον Αρχηγό, αν εξακολουθούν αυτά τα πρόσωπα να κατέχουν άδεια οπλοφορίας και όπλο από την Αστυνομία. Τον ρώτησα γιατί δεν θεωρείται ικανοποιητική η φρουρά που παρέχεται από την Αστυνομία και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από την Αστυνομία για την προστασία πολιτικών προσώπων και αρνήθηκε να απαντήσει. Τον ρώτησα επίσης, αν επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα εφημερίδας για άδεια οπλοφορίας και κατοχή δυο πιστολιών από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ρωτήσαμε ακόμη αν έχει ζητηθεί από αυτούς που κατέχουν άδειες να περάσουν από τις διαδικασίες ανανέωσης που προβλέπει ο νόμος.

Για λόγους διαφάνειας, ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει, αν πολιτικά πρόσωπα που ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης οπλοφορούν και γιατί δεν κρίνεται ικανοποιητική η ασφάλεια που τους παρέχει το κράτος. Αν καλούνται αυτά τα πρόσωπα για εκπαίδευση στον χειρισμό του οπλισμού που τους παραχωρείται και για έλεγχο των ικανοτήτων τους. Υπάρχουν μήπως προσωπικοί λόγοι, σχετικά με την ιδιωτική τους ζωή, για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η παραχώρηση οπλισμού στους ίδιους; Σχέσεις με τον υπόκοσμο; Ή συνδιαλλαγές με επικίνδυνα άτομα από το εξωτερικό;

Ζούμε σε ένα κράτος, όπου βλέπουμε αρκετές φορές να παρακάμπτονται διαδικασίες, ενώ οι σύγχρονες τάσεις απαιτούν να υπάρχει απόλυτος έλεγχος και διαφάνεια για διασφάλιση της χρηστής διοίκησης και δη σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα.