Χαραλαμπίδου:Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού του  ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Εγγραφή θέματος για απάνθρωπη μεταχείριση εντός των φυλακών του Κώστα Παπακώστα

Σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της οικογένειας του Κώστα Παπακώστα και λαμβάνοντας υπόψη την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά την περίοδο φυλάκισης του, έχουμε εγγράψει σχετικό θέμα στην Επιτροπή. Θεωρούμε ότι είναι ελάχιστη υποχρέωση της επιτροπής να εξετάσει αυτό το θέμα, υπό το φως μάλιστα της απόφασης του δικαστηρίου. Κατά τον ίδιο τρόπο πράττει η Επιτροπή και σε περιπτώσεις καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ προκειμένου να εξετάσει συμμόρφωση σε σχέση με τις αποφάσεις.

Συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων

Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων. Άλλο περιοριστικοί όροι κράτησης και άλλο ακύρωση της αξιοπρέπειας τους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό, με τους κρατούμενους να ασφυκτιούν και να είναι αναγκασμένοι να διαβιούν σε περιορισμένους χώρους.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανέγερση νέων φυλακών εκτός κατοικημένης περιοχής που να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία.  Οι φυλακισμένοι στερούνται την ελευθερία τους, αλλά δεν επιτρέπεται να τους στερείται η αξιοπρέπεια τους. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα τους και να εφαρμόζονται κατά την περίοδο φυλάκισης τους. Από την άλλη όμως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εγκλήματα έχουν οργανωθεί και εκτελεστεί μέσα από τις φυλακές και πρέπει να υπάρχει αποτρεπτική δράση εντός των φυλακών για να προστατευτεί η κοινωνία από τέτοια ενδεχόμενα.

Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δεσμοφύλακες, οι οποίοι λόγω, κυρίως, της υποστελέχωσης αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα τους.

Στόχος της πολιτείας είναι η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αριθμός ψυχολόγων και ψυχίατρων σε μόνιμη βάση εντός των φυλακών. Δεν γίνεται να καταγράφονται απόπειρες αυτοκτονίας στις φυλακές και να μην υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για στήριξη ή ακόμα και για πρόληψη τέτοιων περιστατικών. Διαφορετικά θα αντιληφθεί και θα διαχειριστεί κάποιες περιπτώσεις ένας ψυχίατρος και πολύ διαφορετικά θα το κάνει ένας δεσμοφύλακας ή ο διευθυντής των φυλακών που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη.

Επειδή ακούστηκε η άποψη, ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών φυλακών, να πω ότι μας βρίσκει κάθετα αντίθετους μια τέτοια απόφαση. Είναι πολύ διαφορετικό να είναι υπό την απόλυτη δικαιοδοσία του Κράτους οι φυλακές, από το να τυγχάνουν διαχείρισης από ιδιώτες, υπό την επίβλεψη, έστω, του Κράτους.

Υπάρχουν και παραδείγματα από το εξωτερικό όπου αυτή η πτυχή της ιδιωτικοποίησης έτυχε μεγάλης εκμετάλλευσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επισκεφθεί τις φυλακές. Παρούσα θα είναι και η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Κατάθεση Πρότασης Νόμου για ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής

Η συζήτηση της πρότασης νόμου, που κατέθεσα πριν λίγες μέρες στην Ολομέλεια, θα αρχίσει από τον Σεπτέμβρη στην ΚΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ευρύτατη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους για να προετοιμάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους εν όψει της συζήτησης της.