Χαρά και συγκίνηση στην επίσημη τελετή υποδοχής των δύο στρατιωτικών

Χαρά και συγκίνηση, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα στην επίσημη τελετή υποδοχής των δύο στρατιωτικών στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Τους δύο στρατιωτικούς, αξιωματικο Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικο Δημήτρη Κούκλατζη, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανή και οι γονείς τους.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.

Χαρά και συγκίνηση για την επιστροφή στην πατρίδα ύστερα από μια παράνομη κράτηση πέντε και πλέον μηνών στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, υπερηφάνεια για το υψηλό φρόνημα, το ηθικό και το σθένος που έδειξαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δεν παρέδωσαν τη σημαία, όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, ικανοποίηση και δικαίωση γιατί οι συστηματικές, συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών, των πολιτικών δυνάμεων και ολόκληρης της Ελλάδας στέφθηκαν με επιτυχία και οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Καμμένος, Κατρούγκαλος και Αμανατίδης έστειλαν μηνύματα στην πλευρά της Τουρκίας για τις προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η επιστροφή τους στην πατρίδα έγινε ανήμερα της εορτής της Παναγίας.

Πριν ακόμα μαθευτεί η είδηση της απελευθέρωσης, οι γονείς των δύο στρατιωτικών το πρωί της Τρίτης πήγαν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο ομώνυμο μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους. Στη συνέχεια πήραν το δρόμο προς την Ορεστιάδα μέσω Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί έμαθαν τα ευχάριστα νέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που τους τηλεφώνησε για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την επίσημη υποδοχή πήγε από το αεροδρόμιο στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, για να ανάψει ένα κερί, όπως μας είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτικών συνέπεσε με την εορτή της Παναγίας.

Πριν φτάσουν οι δύο στρατιωτικοί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υφυπουργός Εξωτερικών τα είπαν για αρκετή ώρα με τους γονείς τους όσο περίμεναν την άφιξη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

«Μία πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940, ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εστειλε μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, σημειώνοντας πως «με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό».

Ταυτόχρονα τόνισε πως η σημαδιακή αυτή ημέρα μπορεί να σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους, σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.

Καλωσόρισε στην πατρίδα και στις Ενοπλες Δυνάμεις τους δύο στρατιωτικούς σημειώνοντας: «Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων με τη στρατιωτική ηγεσία καλωσορίζω τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία, την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγίας».

Ευχαριστίες από τους δύο στρατιωτικούς και τους γονείς τους

«Να πούμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν. Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Αγγελος Μητρετώδης.
Ευχαριστίες προς όλους εξέφρασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών που δεν χόρταιναν να τους αγκαλιάζουν στον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στο αεροδρόμιο.

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δύο στρατιωτικοί πήγαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε κι εκεί μια υποδοχή παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Αμέσως μετά ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσει που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.