Ποιες ασθένειες αποκαλύπτουν τα σημάδια στα νύχια μας

Τα νύχια, αποτελούν μαζί με τη γλώσσα, δύο μέρη του σώματος τα οποία παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του ατόμου από όσες νομίζετε.

Αλλοιώσεις που εμφανίζονται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών μπορούν να υποδείξουν κάποια διατροφική έλλειψη που υπάρχει στον οργανισμό μας ή κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί.

Ρίξτε μια καλή ματιά στα νύχια σας και μπορεί να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες μεταβολές στην υφή ή το χρώμα.

Αυτές οι ατέλειες μπορεί να μην μοιάζουν πολύ ανησυχητικές σε σας, αλλά στο εκπαιδευμένο μάτι ενός γιατρού μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τη γενική υγεία σας.

Δείτε ποια πιθανή ασθένεια συνδέεται με τον εκάστοτε χρωματισμό ή γενικότερη όψη των νυχιών σας:

Καφετί ή κοκκινωπές γραμμές κάτω από το νύχι (σχισμοειδής αιμορραγία)

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα φθοράς των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κατά μήκος του νυχιού. Οι γραμμές αυτές δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μικροτραυματισμό του νυχιού. Εάν οι γραμμές εμφανίζονται σε πολλά από τα νύχια, ίσως αποτελούν σημάδι σοβαρότερης πάθησης, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση ή η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς).

Λευκά νύχια: Ασθένειες του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα

Κιτρινωπά, παχιά νύχια, τα οποία μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό: Ασθένειες των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα.

Κιτρινωπά νύχια, τα οποία είναι ελαφρώς μπλε στην βάση τους: Διαβήτης

Κοκκινωπό υπόστρωμα στα νύχια: Καρδιακή νόσος

Νύχια που είναι “μισό άσπρο και μισό ροζ”: Νεφρική νόσος

Πολύ διάφανα ή λευκά νύχια: Ψωρίαση ή φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Ακανόνιστες κόκκινες γραμμώσεις στην βάση των νυχιών: Λύκος ή νόσος του συνδετικού ιστού

Σκούρες γραμμώσεις κάτω από τα νύχια: Μελάνωμα. Η αλλοίωση αυτή εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε ένα μόνο νύχι.

Βαθιές οριζόντιες γραμμές (γραμμές του Beau)

Οι οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, της χημειοθεραπείας ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για τα άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό).

Συνήθως οι αυλακώσεις παρατηρούνται αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια, τον τραυματισμό κ.λπ., όταν πια το νύχι έχει μεγαλώσει και η αλλοίωση βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί με τις γραμμές του Beau είναι ο αρρύθμιστος διαβήτης, η περιφερική αγγειακή νόσος και η πνευμονία. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη ψευδαργύρου.