Χάσικος: Ευθύνη της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις απελάσεις

Ο  Υπουργός Εσωτερικών,  Σωκράτης Χάσικος ο οποίος, ενημέρωσε  τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ μεταξύ άλλων και για το θέμα της κράτησης για σκοπούς απέλασης γονέων και ειδικά μητέρων ανηλίκων παιδιών δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη αφενός, σεβόμενη αφετέρου, τα δικαιώματα του κάθε αλλοδαπού, νόμιμου ή παράνομου.

Ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές “για την οργανωμένη, και συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία ιδίως στο εξωτερικό, ότι τάχατες δεν σέβεται τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών και ότι `χωρίζει τις μητέρες από τα ανήλικα τέκνα τους`, και τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει και θα πρέπει να τεθεί τέρμα στη διαστρέβλωση και την κατά το δοκούν ερμηνεία του κράτους δικαίου”.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων, αποτελεί υποχρέωση του κράτους δυνάμει και του κοινοτικού δικαίου και ότι η κράτηση για σκοπούς απέλασης διενεργείται ως έσχατο μέτρο. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται πρόσωπα και διαπιστώνεται η ύπαρξη ανήλικων παιδιών, αφήνονται ελεύθερα υπό όρους και καλούνται να αναχωρήσουν οικειοθελώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ΥΠΕΣ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, “που στόχο έχουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τόσο του κράτους όσο και των αλλοδαπών, να συνεργάζονται με τις αρχές προς επίτευξη του στόχου του οικειοθελούς επαναπατρισμού των παρανόμως διαμενόντων υπό συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, χωρίς να καθίσταται αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων για αναγκαστική επιστροφή”.

“Αυτό θα γίνει κατορθωτό αν εκλείψει η εκμετάλλευση των αλλοδαπών από συγκεκριμένα κυκλώματα που τους καθοδηγούν στο να μη συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, υποσχόμενοι ότι θα καταφέρουν να τους εξασφαλίσουν περαιτέρω παραμονή χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα τεχνάσματα και διαδικασίες”, καταλήγει η ανακοίνωση.