Η τρ. Κύπρου προχωρεί σε πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου αγοράς ακινήτων

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό περιοδικό του χώρου Property Week, η Τράπεζα Κύπρου προχωρά σε πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου των δανείων επί της κτηματικής της περιουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως τη διαδικασία πώλησης εκ μέρους της κυπριακής τράπεζας έχει αναλάβει η τράπεζα HSBC.

Τα δάνεια φέρονται να αφορούν περισσότερα από 500 ακίνητα στο ευρύτερο Λονδίνο και τα περισσότερα έχουν χορηγηθεί σε εύπορους ιδιοκτήτες κατοικιών. Ορισμένα από τα δάνεια πάντως πιστεύεται ότι αφορούν και γραφεία και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα εν λόγω δάνεια είναι αρκετά υψηλής ποιότητας συγκρινόμενα με άλλα ανάλογα χαρτοφυλάκια που πωλήθηκαν πρόσφατα. Κάποια από τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και άλλα όχι, αλλά τα περισσότερα δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία αποπληρωμής.

Το Property Week εκτιμά ότι το προσφερόμενο βιβλίο δανείων θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών στην αγορά κατοικίας, καθώς και κάποιων πιο παραδοσιακών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μετοχών ή αγοραστών μη-εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Η διαδικασία πώλησης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως σημειώνεται, η πώληση του βιβλίου δανείων θα αναπληρώσει κάποια από την αξία της τράπεζας και θα συμβάλει προς την όποια ανακεφαλαιοποίηση.

Ο αρχισυντάκτης και αναλυτής οικονομικών θεμάτων του Property Week Ντέιβιντ Χάτσερ είπε ότι η χρονική στιγμή διάθεση των συγκεκριμένων δανείων από την Τράπεζα Κύπρου «δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς η αγορά κατοικίας στη Βρετανία και ιδίως στο Λονδίνο ανθίζει».

Όπως πρόσθεσε ο Βρετανός ειδικός, «μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών με τεράστια αποθέματα κεφαλαίου τελούν υπό πίεση να διαθέσουν τα χρήματα αυτά και προσπαθούν εναγωνίως να εντοπίσουν ευκαιρίες αγορών». Ο κ Χάτσερ σημείωσε πάντως ότι η συγκεκριμένη πώληση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το μέσο μέγεθος των δανείων είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλα χαρτοφυλάκια κτηματικών δανείων που έχουν διατεθεί πρόσφατα στην αγορά και τα οποία αφορούσαν κυρίως εμπορικά ακίνητα, όπως γραφεία και εμπορικά κέντρα, αντί για σπίτια. «Ως αποτέλεσμα αυτού κάποιοι δυνητικοί αγοραστές ίσως θεωρήσουν το χαρτοφυλάκιο που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου “δύσκολο”. Αν και η HSBC είναι πιθανό να βρει αγοραστή απλά και μόνο λόγω της μεγάλης ζήτησης για χαρτοφυλάκια δανείων, η διαδικασία δε θα είναι εντελώς απλή», κατέληξε ο Βρετανός ειδικός.

Υπενθυμίζεται ότι η HSBC έχει προσληφθεί από την Τράπεζα Κύπρου για να βοηθήσει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Έως την ώρα δημοσίευσης του άρθρου η βρετανική τράπεζα δεν είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Property Week.

Check Also

Συννεφιασμένος καιρός με μεμονωμένες ελαφρές βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά …

Δαμιανού για φυλακές: Απαιτούμε πλήρη εξιχνίαση και διαφάνεια

Όταν καταρρέει το σπίτι σου δεν κάνεις μελέτες στατικής επάρκειας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ο  …