Ο σύνδεσμος τραπεζών διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση ονομάτων

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, καταθέτει τη διαφωνία του με την δημοσιοποίηση καταλόγου των 11.000 εκροών, επικαλούμενη το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και την ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αλλά και προς την Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου γίνεται μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να συμπεριλάβει μαζί με την έκθεση για τις αιτίες κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και τον κατάλογο με τα 11.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που εκταμίευσαν χρήματα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπόκεινται σε απόρρητο και υποχρέωση εχεμύθειας και η τυχόν δημοσιοποίησή τους παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα, με τη δημοσιοποίηση καταλόγου με περίπου 11.000 πράξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, διασύρονται και πρόσωπα τα οποία προέβησαν στις εν λόγω μεταφορές χρημάτων στα πλαίσια των συνήθων προσωπικών ή επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο Σύνδεσμος τονίζει «για ακόμη μια φορά θα πληγεί η αξιοπιστία και εμπιστοσύνη προς στο τραπεζικό μας σύστημα και την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο».

«Ειδικά τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε μια συνεχή και έντονη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας καθώς και προσέλκυσης νέων επενδύσεων, είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες αποδυναμώνουν τις προσπάθειες αυτές», προσθέτει.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως η Βουλή έλαβε την εν λόγω πληροφόρηση βάσει σχετικού Νόμου στα πλαίσια διεξαγωγής έρευνας κατά την εκτέλεση του έργου της.

«Με βάσει το σχετικό Νόμο, το όποιο πόρισμα και συλλεγέν υλικό, αν ενδείκνυται, προωθείται στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο καθ ’ύλη αρμόδιος να αποφανθεί τελικά για την ποινική δίωξη και κατά συνέπεια τη δημοσιοποίηση των στοιχείων», καταλήγει.