Φόρο τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη

Μακριά από τους παραμορφωτικούς φακούς των ιδεολογικών εντάσεων και των κομματικών συγκρούσεων, με αδέκαστη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη τον πολιτικό που μπήκε στην πολιτική για να δώσει και όχι να πάρει και που αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, αποδίδοντας, όπως ο ίδιος ανέφερε, «τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο άνδρα του ελληνισμού, στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι του την Παρασκευή»

«Που δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις της εκλογικής του πελατείας. Που πάλεψε με πάθος για την ελευθερία της Κύπρου και των λαών και που αφιέρωσε το «είναι» του στην προσπάθεια λύτρωσης της πατρίδας μας από το άγος της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης. Το φαινόμενο «Γλαύκος Κληρίδης» έχει μια αξιοθαύμαστη, διαχρονική αντοχή στη φθορά και τον χρόνο. Γι αυτό κι ο οικουμενικός ελληνισμός θα μνημονεύει την αγαθή μνήμη του με αγάπη και σεβασμό. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», πρόσθεσε.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα Μιχαήλ Ζένιου, στους Τρούλλους, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα, σε καιρούς που η κοινωνία μας έχει ανάγκη από θετικά πρότυπα χρέους και ευθύνης, «συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντος για να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στο πρωτοπαλίκαρο της ελευθερίας, τον άδολο πατριώτη, τον χαρισματικό εκπαιδευτικό, τον σπουδαίο λογοτέχνη, τον ευλαβή χριστιανό, Μιχαήλ Ζένιο».

«Η απόδοση τιμής σε όσους αυτοβούλως προέταξαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας, αποτελεί διαχρονικό χρέος προς την ιστορία μας, σταθερή υπόμνηση της ανεξόφλητης ευθύνης μας και παντοτινή οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα, τριάντα εννέα χρόνια μετά τη θυσία του ήρωα, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες. Και δίνουμε την υπόσχεση ότι συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που εκείνος χάραξε με τελικό και αδιαπραγμάτευτο προορισμό μας την ελευθερία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δίνουμε την υπόσχεση ότι, με εφόδια μας την ενότητα και την ομοψυχία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του λαού μας που βάναυσα παραβιάζονται από τη βία και την υπεροπτική αλαζονεία της τουρκικής κατοχής», συμπλήρωσε.

Παρά τις δύσκολές στιγμές, είπε ο κ. Μητσόπουλος, «δε χάνουμε την πίστη και το θάρρος μας».

«Ως Κυβέρνηση, καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβιώνουν ειρηνικά και δημιουργικά», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις ιταμές προκλήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού που καμώνεται πως αγνοεί την ύπαρξη της Κύπρου, «απαντούμε πως αυτή η πατρίδα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια».

«Πολύ πριν η δική του πατρίδα βρει τη θέση της στον χάρτη των εθνών. Και παρά τις αντιξοότητες και τις συγκυρίες, επιβιώσαμε με αγώνα, πίστη και μόχθο, διαψεύδοντας όλες εκείνες τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν τον εθνικό μας αφανισμό. Γι’ αυτό η σημερινή επιμνημόσυνη τελετή, που πραγματοποιείται εν μέσω μιας πρωτοφανούς πνευματικής, οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ευκαιρία να στοχαστούμε πώς οι αρχές ανθρώπων όπως του Μιχαήλ Ζένιου, μπορούν να μας εμπνεύσουν σήμερα. Πώς μπορούμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη ιστορία μας, μιμούμενοι τα όσα καλά οι πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνων προσέφεραν και ακυρώνοντας τις τυχόν αδυναμίες και αστοχίες τους», κατέληξε.