Αποφάσεις που λήφθησαν για τη κηδεία Γλαύκου Κληρίδη

Αποφάσεις σε σχέση με τις διευθετήσεις για την κηδεία του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και την απόδοση τιμών προς αυτόν εκ μέρους την Πολιτείας λήφθηκαν σε ειδική σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με βάση τις αποφάσεις αυτές το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα ανοιχθεί στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013. Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους Αρχηγούς των Ξένων Διπλωματικών Αποστολών και τους Πολιτειακούς Αξιωματούχους.

Στις 10 το πρωί, το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα μεταβούν στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου θα εκτίθεται η σορός του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου για λαϊκό προσκύνημα από τις 9πμ μέχρι τις 7μμ. Του προσκυνήματος θα προηγηθεί τρισάγιο.

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό για τους Πολιτειακούς Αξιωματούχους από τις 10.30πμ μέχρι τις 12μ, ενώ για το Διπλωματικό Σώμα από τις 12μ μέχρι τις 3μμ.

Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, στις 19 Νοεμβρίου, στις 11πμ, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου πήραν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών και Έργων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην κηδεία θα παραστούν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι όπως αντί στεφάνων κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).