Φάρμακα που μπλοκάρουν τα οιστρογόνα προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού

Τα φάρμακα που μπλοκάρουν τα οιστρογόνα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού για δέκα χρόνια, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες και είχαν πάρει εκλεκτικούς τροποποιητές των υποδοχέων των οιστρογόνων (SERMs), όπως η ταμοξιφαίνη, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου του μαστού για μια δεκαετία, συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν κάνει θεραπεία με SERMs. Στις έρευνες είχαν επίσης συμπεριληφθεί η ραλοξιφαίνη, η αρζοξιφαίνη και η λασοφοξιφαίνη.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε εννέα μελέτες που είχαν συμπεριλάβει περισσότερες από 83.000 γυναίκες. Στις οκτώ έρευνες είχε συγκριθεί η λήψη SERMs με εικονικό σκεύασμα, ενώ στην ένατη είχε γίνει σύγκριση μεταξύ ραλοξιφαίνης και ταμοξιφαίνης.

Το 4,2% των γυναικών που έπαιρνε SERMs εκδήλωσε καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με το 6,3% αυτών που είχαν ενταχθεί στις ομάδες ελέγχου. Η μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε κυρίως ως προς τους καρκίνους του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Μάλιστα, στην κυρίαρχη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ταμοξιφαίνη και ραλοξιφαίνη μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 50%, αλλά μόνο όσες γυναίκες συνέχισαν τη λήψη της ταμοξιφαίνης είχαν όφελος ως προς τη μείωση του κινδύνου, ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η ανασκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι η ταμοξιφαίνη είναι ικανή να μειώσει και τον κίνδυνο του πορογενούς καρκινώματος in situ, κάτι που δεν διαπιστώθηκε με τις υπόλοιπες δραστικές ουσίες.

“Η ανασκόπηση αποδεικνύει ότι κάθε ένα από τα σκευάσματα της κατηγορίας των SERMs μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες”, υπογραμμίζει ο Δρ Γκρεγκ Τζόρνταν, διευθυντής Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο Lombardi, του Πανεπιστημίου Τζόρτζτάουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφαίνη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η ταμοξιφαίνη είναι εγκεκριμένη για χρήση σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Οι άλλες δραστικές ουσίες της κατηγορίας των SERMs είναι υπό διερεύνηση ως θεραπείες κατά της οστεοπόρωσης, αλλά επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Βέβαια, οι δραστικές ουσίες έχουν και παρενέργειες που κάνουν τις γυναίκες μερικές φορές διστακτικές ως προς την χρήση τους. Οι συχνότερες παρενέργειες, μοιάζουν με αυτές της εμμηνόπαυσης, δηλαδή κολπική ξηρότητα και εξάψεις.

Στις σοβαρότερες αλλά σπανιότερες παρενέργειες περιλαμβάνονται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου ή του μητρικού τοιχώματος. Στις γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στις μελέτες ο καρκίνος του ενδομητρίου όντως ήταν συχνότερος μεταξύ αυτών που είχαν πάρει SERMs, αν και επρόκειται για 168 γυναίκες.

Τέλος, οι δραστικές ουσίες ενοχοποιούνται και για την αύξηση του κινδύνου εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.