Υστατο Χαίρε στον Μαντέλα από τους νοτιοαφρικανούς

Αποχαιρετούν για τελευταία φορά τον Νέλσον Μαντέλα οι νοιοαφρικανοί σήμερα,  προσωπικά αυτή τη φορά,  προσερχόμενοι για να υποκλιθούν μπροστά από τη σορό του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, την οποία περιέφεραν με κάθε επισημότητα στους δρόμους της Πρετόρια και στη συνέχεια εξέθεσαν για δημόσιο προσκύνημα στην προεδρία, το οποίο θα διαρκέσει τις επόμενες τρεις ημέρες.

Ο Μπόνο, ο Μπιλ Κλίντον, ο Γκούντλακ Τζόναθαν, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, οι ξένοι ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται ακόμη στη Νότια Αφρική μετά την τελετή της Τρίτης, ήταν μεταξύ των πρώτων, μετά την οικογένεια του Μαντέλα, που απέτισαν ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί την έδρα της προεδρίας.

Ο Μαντέλα είναι ντυμένος μ` ένα από τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα μπατίκ πουκάμισα του από την Ινδονησία που συνήθιζε να φοράει.

Τέσσερις φρουροί στέκονται με τα κεφάλια κατεβασμένα, ένας σε κάθε γωνιά του φερέτρου. Η ροή των ανθρώπων είναι αργή αλλά συνεχής.

Πολλές χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί πήραν άδεια από τη δουλειά τους και περίμεναν το μεσημέρι λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την έδρα της προεδρίας, το κτιριακό συγκρότημα Union Buildings.

Στους επισκέπτες δεν επιτρέπεται να τραβούν φωτογραφίες.