Υπ. Δικαιοσύνης για συλλήψεις ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΠΟΕΛ: Υπήρξαν ορισμένες ατυχείς συγκυρίες

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη, μετά από συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς για την κάρτα φιλάθλου

Κάλεσα επειγόντως σήμερα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συζητήσουμε για τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού της κάρτας φιλάθλου και ιδίως της διαδικασίας ταυτοποίησης που ακολουθείται. Θεώρησα αναγκαία τη σύγκληση της σύσκεψης, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με το παιχνίδι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ και γιατί θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους αρμόδιους να καταθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με κενά που ενδεχομένως υπήρξαν ή και που υπάρχουν, καθώς και τα μέτρα που απαιτούνται για διόρθωση των κενών αυτών.

Το παιχνίδι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ ήταν μια σοβαρή δοκιμασία, στην οποία ο θεσμός ενεργοποιήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Πρέπει να πω ότι μας στενοχωρεί η οποιαδήποτε ταλαιπωρία του οποιουδήποτε ανθρώπου από τις διαδικασίες εφαρμογής του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

Έχοντας ακούσει όλες τις πλευρές, έχουμε διαμορφώσει άποψη για το τι συνέβη στην παρούσα περίπτωση. Φαίνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από δύο παράλληλες διαδικασίες αναζήτησης και ταυτοποίησης προσώπων που ασκήθηκαν νόμιμα από δύο διαφορετικούς φορείς.

Πρέπει να τονίσω ότι:

α) η ποιότητα του φωτογραφικού υλικού ήταν εξαιρετική, με πλήρη ευκρίνεια των προσώπων για τα οποία ζητήθηκε ταυτοποίηση,

β) η ταυτοποίηση όλων των προσώπων έγινε σε όλες τις περιπτώσεις απόλυτα σωστά, και

γ) η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία ευχαριστώ για την παρουσία της, έχοντας ελέγξει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, είναι απόλυτα ικανοποιημένη ότι όλα έγιναν νομότυπα.

Σίγουρα, φαίνεται ότι υπήρξαν ορισμένες ατυχείς συγκυρίες, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση που ένα νέο μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και είναι ευθύνη όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία να διασφαλίσουν ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Αυτό ήταν και το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής συνάντησης προς όλες τις πλευρές καθώς ο σκοπός της κάρτας φιλάθλου εξυπηρετείται μόνο όταν οδηγεί στον εντοπισμό όσων εμπλέκονται σε περιστατικά βίαιης ή αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Λήφθηκαν αποφάσεις για εφαρμογή περαιτέρω ενίσχυσης των διαδικασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Παρόλο που δεν ισχυριζόμαστε ότι η κάρτα φιλάθλου αποτελεί την πανάκεια σε όλα τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου ή του κυπριακού αθλητισμού, πρέπει να δεχθούμε ότι πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος μπορεί να προσφέρει και έχει αποδείξει ότι προσφέρει, στην προσπάθεια για αποφυγή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ένα ατυχές περιστατικό πρέπει να οδηγήσει σε αφορισμούς και μηδενιστική κριτική, όπως αυτή που ακούμε τις τελευταίες μέρες, από όσους εξαρχής ήταν και παραμένουν αντίθετοι με το μέτρο. Τουναντίον, επειδή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη χρησιμότητα του μέτρου, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι από σήμερα κιόλας, θα γίνει η απαιτούμενη ανάλυση και θα αναζητήσουμε τρόπους περαιτέρω βελτίωσης των διαδικασιών που ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της εφαρμογής του μέτρου, ώστε να θωρακίσουμε τον θεσμό αυτό για να μπορέσει να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι παρευρέθηκαν στη σημερινή συνάντηση και για τη συνεισφορά τους και για την παρουσία τους, γιατί πιστεύω ότι η σημερινή σύσκεψη οδήγησε σε σοβαρά συμπεράσματα και αποφάσεις για τον καλύτερο χειρισμό του μέτρου.