“Υποκρισία και ανευθυνότητα από το ΑΚΕΛ”

Για πολιτική υποκρισία από πλευράς του ΑΚΕΛ έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας με δηλώσεις του στη Βουλή σε χθεσινές τοποθετήσεις του αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου για την αποξένωση των ελλαδικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών.

«Δυστυχώς η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ μας αναγκάζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας», είπε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ ρωτά πώς έγινε αποδεκτό δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 23,9 δις να ξεπουληθεί στην εξευτελιστική τιμή 16,4 δις.

«Το ΑΚΕΛ πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του και να αναλάβει τις ευθύνες», είπε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ αναζητά ανάμεσα σε ένα ποσό πέραν 19 δις ευρώ που είναι εγγεγραμμένο ως δανειακό χαρτοφυλάκιο στα βιβλία των τριών τραπεζών και το ποσό των 16,2 δις  ευρώ που ήταν  η τελική αποτίμηση και η συμφωνία πώλησης που έγινε.

Η Τράπεζα Πειραιώς, συνέχισε, καταχώρησε το ποσό των 3 δις στα αποθεματικά της και δέχεται συγχαρητήρια για την επικερδή συμφωνία που έκανε, αλλά αυτό – είπε – είναι απλώς η λογιστική απεικόνιση της συμφωνίας την οποία προετοίμασαν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και η Κεντρική Τράπεζα με μοχλό την Pimco.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μας έλεγε να μην ανησυχούμε γιατί το τραπεζικό κομμάτι του κυπριακού μνημονίου τύγχανε διαπραγμάτευσης από την Κεντρική Τράπεζα.

“Ρωτούμε και αναμένουμε από το ΑΚΕΛ να απαντήσει, όταν φόρτωναν και βασικά προδίκαζαν μέσω του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο επέλεξαν και διόρισαν ότι οι τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 10 δις ευρώ, εάν είχαν αντιληφθεί ότι προετοίμαζαν το έδαφος για αυτή ακριβώς τη συμφωνία με την Τρόικα”; είπε.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ υποπίπτει σε αντίφαση με την Κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πανηγύριζε για την επίτευξή της, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου τη χρεώνει στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν τι είναι αυτό που συμβαίνει και εάν πρόκειται για μια ευνοϊκή για την Κύπρο συμφωνία ή μια κακή συμφωνία για την οποία ευθύνεται η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αυτό από μόνο του δίνει και την καλύτερη απάντηση στον κ. Προδρόμου, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης και κατέληξε διατυπώνοντας τη θέση ότι «δεν μπορούν εκ των υστέρων να ανακαλύπτουν αιτιάσεις για να δικαιολογήσουν δικές τους πολιτικές αποφάσεις».

Όπως είπε ο κ. Λουκαϊδης, μεγαλύτερη απορία προκαλεί ο τρόπος που επέλεξε να χειριστεί το όλο ζήτημα η Κυβέρνηση και διερωτήθηκε γιατί έσπευσε να πανηγυρίσει για τη συμφωνία κάνοντας λόγο για σημαντικά οφέλη.

Ο κ. Λουκαϊδης επανέλαβε την απαίτηση του ΑΚΕΛ για κατάθεση στη Βουλή του ακριβούς κειμένου της συμφωνίας πώλησης, ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των πτυχών της συμφωνίας και για να διασαφηνιστούν μελλοντικές υποχρεώσεις που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.