ΥΠΟΙΚ: Πρώτα θεσμικός επενδυτής και μετά παραχώρηση δωρεάν μετοχών

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε  δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου,κατέστησε σαφές πως η έκδοση νέου κεφαλαίου από την ΣΚΤ για προσέλκυση θεσμικού επενδυτή προηγείται, αλλά «δεν αναιρεί, δεν υποκαθιστά και δεν θα καθυστερήσει την απόφαση της Κυβέρνησης» για παραχώρηση του μετοχικού κεφαλαίου που η ίδια απέκτησε έναντι της κρατικής στήριξης.

«Αυτό πράγματι έχει διευκρινιστεί και είναι ένα άλλο σημείο που επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση της παραχώρησης είτε με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών είτε με τις απαιτήσεις και τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας μάλιστα πως η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου εκ μέρους της ΣΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει.

Με βάση τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Κομισιόν, βάσει των οποίων δόθηκε η κρατική ενίσχυση στον Συνεργατισμό, η ΣΚΤ θα πρέπει να εκδίδει 25% του κεφαλαίου αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι το 2020 οπότε η συμμετοχή του κράτους θα πρέπει να περιοριστεί κάτω του 25%.

Ο  Υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως το κράτος δεν έχει ούτε υποχρέωση ούτε πρόθεση και ούτε σχεδιασμό να πωλήσει μετοχές. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η μόνη υποχρέωση που έχει το κράτος είναι να μειώσει τα έξι δισεκατομμύρια μετοχών της ΣΚΤ τις οποίες απέκτησε το κράτος ως αντίτιμο της κρατικής ενίσχυσης.

«Με λίγα λόγια, έχουμε υποχρέωση από το 2018 μέχρι το 2020, η ΣΚΤ συνεχώς να εκδίδει καινούργιο κεφάλαιο με τρόπο που να ενισχύει την κεφαλαιουχική της θέση, αλλά και ταυτόχρονα το ποσοστό της συμμετοχής του κράτους να μειώνεται», είπε.

«Θέση μας είναι ότι μπορούν να δοθούν στον κόσμο, στους συμπολίτες μας για να διασφαλιστεί τουλάχιστον ότι θα υπάρχει και μια αρκετά διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση, κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει. Αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση των εποπτικών αρχών για έκδοση κεφαλαίου ούτε με τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία δημιουργεί κάποια ζητήματα, δημιουργεί καθυστέρηση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσε πως ίδιος θεωρεί πως «τα ζητήματα που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας μπορούν να ρυθμιστούν, πιθανώς να έλθουμε και ενώπιον σας, αλλά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ισχύει».

Απάντησε με έντονο τρόπο στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνη Θεοφάνους, λέγοντας πως έχει εξασφαλιστεί η έγκριση από την Κομισιόν. «Αν ενοχλείται ο Έφορος, πρόβλημά του. Αν νομίζει ότι υπάρχει σύγκρουση με τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ας ρωτήσει την Επιτροπή. Ασφαλώς υπάρχει γραπτή έγκριση», είπε.