Μιχαηλίδης: Λανθασμένη και παράνομη η διάθεση των μετοχών του Συνεργατισμού

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στην σημερινή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, χαρακτήρισε τη διάθεση του 25% των μετοχών από το κράτος ως «λανθασμένη και παράνομη», επικαλούμενος την προκαταρτική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, βάσει της οποίας αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης της αρχής της ισότητας.

Διερωτήθηκε πώς θα προσελκυστεί θεσμικός επενδυτής όταν το κράτος – με την παραχώρηση δωρεάν μετοχών – απαξιώνει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, χαρίζοντας €150 εκατ. ή το 25% της αξίας του Συνεργατισμού, η οποία με βάση την τελευταία αποτίμηση υποχώρησε στα €600 εκατ.

Υποστήριξε δε πως η απόφαση της Κυβέρνησης παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Δημοκρατίας έναντι της Κομισιόν σχετικά με την πώληση της συμμετοχής του κράτους.

«Μια τέτοια πώληση θα πρέπει υλοποιηθεί μέσω μια ανοικτής διαδικασίας με τις μετοχές να πωλούνται στην ψηλότερη δυνατή τιμή», είπε και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο (το κράτος) απαξίωσε τη μετοχή με σκοπό να την ξεπουλήσει».

Ο κ. Μιχαηλίδης διατύπωσε έντονες επικρίσεις και προς τη Διεύθυνση της ΣΚΤ αναφορικά με την εσωτερική αξία της τράπεζας που μειώθηκε στα €600 εκατ., χάνοντας €350 σε οκτώ μήνες, όπως είπε, αλλά και για την αναθεώρηση βασικών δεικτών απόδοσης έτσι ώστε να φαίνεται ότι επιτυγχάνονται.

«Θα ανέμενε κανείς από αυτή τη Διοίκηση που αμείβεται με παχυλούς μισθούς και σκανδαλώδη επιδόματα ότι θα παρέμενε σεμνή. Η Επιμελητεία, το καθήκον για επιμέλεια, των ΔΣ και διευθυντών προς τους μετόχους είναι να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αξία του οργανισμού», είπε.

Για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την ισπανική Αλταμίρα για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το θέμα αυτό ως εξαιρετικά σημαντικό, αφού, όπως είπε, αφορά το 50% των ισολογισμού της ΣΚΤ, και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία θα τοποθετηθεί μετά που θα εξετάσει το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία.

«