Το Π.Κ. ετοιμάζει σχολή Επιστήμης και Οικονομίας της Θάλασσας στη Λάρνακα

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είχε σήμερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Υπεύθυνος Ναυτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κώστας Κωσταράς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλασσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ενέργειες του Πανεπιστημίου Κύπρου με στόχο τη δημιουργία μίας νέας σημαντικής Σχολής, η οποία θα επικεντρώνεται σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και οικονομίας της θάλασσας και η οποία θα εδρεύει στη Λάρνακα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ορισθεί Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αναμένεται σύντομα να συνεδριάσει στην Κύπρο και να ετοιμάσει σχετική πρόταση.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Υπουργός ενημερώθηκε για το νέο αυτοχρηματοδοτούμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για άνεργους μηχανολόγους, το οποίο θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα συνδέεται με την προαναφερθείσα Σχολή, αφού επικεντρώνεται σε θέματα Ναυτιλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση εντός πλοίου.

Ο Υπουργός, διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοφίδη ότι θα στηρίξει πλήρως τα εν λόγω εγχειρήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συμφώνησε με την πρόταση του Πρύτανη όπως στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετάσχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, οι πρόνοιες του οποίου αποτέλεσαν ένα ακόμη θέμα συζήτησης με έμφαση να δίνεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και την προσφορά της εμπειρογνωμοσύνης του προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων σε θέματα Ναυτιλίας.