ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει έργα υποδομής που έχουν στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου

Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει έργα υποδομής που έχουν στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σήμερα ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εγκριθεί 14 έργα, μέσω χρησιμοποίησης κονδυλίων από την ΕΕ, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στη δημιουργία υποδομών και τουριστικών υποδομών σε χωριά στην ύπαιθρο για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε ήταν της τάξης των 9,4 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως υποβλήθηκαν 42 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 14 έργα, με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στα έργα αυτά περιλαμβάνονται το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα αξίας 500 χιλιάδων ευρώ, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων στην επαρχία Πάφου αξίας 8 εκ. ευρώ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου αξίας 500 χιλιάδων ευρώ, το Πολυθεματικός χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στον Αγρό αξίας 600 χιλιάδων ευρώ, το Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά, ο εξωραϊσμός του πυρήνα κοινότητας Παναγιάς, η μετατροπή του Μετοχίου Κύκκου σε πολιτιστικό κέντρο και άλλα έργα στα Λεύκαρα, στην Πλατανιστάσα, στον Κάτω Δρυ, στη Σωτήρα, στην Κοράκου, στα Σπήλια και στο Ζύγι.

Είπε ακόμη ότι έχουν διατεθεί εκατοντάδες εκ. ευρώ για στήριξη της υπαίθρου, προσθέτοντας ότι ένας από τους σκοπούς διάθεσης κονδυλίων από την ΕΕ είναι να αναπτυχθεί τουριστικά η ύπαιθρος με προσεγμένο τρόπο.

«Πιστεύουμε ότι θα διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό», είπε ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας έργων υποδομής στην ύπαιθρο.

Είπε ακόμη ότι κάποια έργα δεν έχουν επιλεχθεί λόγω και του προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι «θα δούμε αν μπορούμε να τα κάνουμε από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή του συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι 11 κοινότητες του Ακάμα εξαιρούνται από τη συνεισφορά της τάξης του 5% για έργα υποδομής και «ο λόγος είναι ότι έχουν ιδιαιτερότητα σε περιοχές νατούρα, με πολλές απαγορεύσεις και δεν έχουν την ανάπτυξη άλλων χωριών.

Και παρά το ότι τελευταία χρόνια έχουμε εγκρίνει σημαντικά έργα για αυτές τις κοινότητες, εντούτοις δεν έχουν έσοδα για να ανταποκριθούν στο 5%.

Βρίσκεται σε εξέλιξη τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα που σκοπός του είναι, στα όρια που επιτρέπεται από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, να γίνει χρηστή διαχείριση του και να επιτραπούν ήπιες αναπτύξεις για να έχουν αυτές οι κοινότητες κάποια έσοδα» και έτσι να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι κοινότητες με δικά τους μέσα.