Α.Αναστασιάδη: Στόχος μας να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την βοήθεια προς τους φοιτητές μας.

Η πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας κ. Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, συνέντευξη τύπου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

Η κ. Αναστασιάδη είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανεξάρτητου Φορέα Στήριξης και πραγματικά επιτελεί μεγάλο έργο αναλαμβάνοντας πολλές περιπτώσεις  η ίδια προσωπικά με στόχο πάντοτε την βοήθεια στους φοιτητές που έχουν άμεση ανάγκη για οικονομική στήριξη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Στην ομιλία της η κ. Αναστασιάδη είπε:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που παρουσιάζουμε σήμερα το έργο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης για τη χρονιά 2016-2017. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς από τα στοιχεία που θα σας παραθέσουμε, αλλά και από όλα όσα θα αναφέρει στη συνέχεια η κυρία Ρέα Γεωργίου, Ταμίας του Φορέα και Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, ο Φορέας έχει να παρουσιάσει σημαντικά και απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη δράση και τη λειτουργία του.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013, ήταν οι δυσκολότερες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, μετά το 1974. Συνθήκες, που αναμφίβολα επηρέασαν την Κυπριακή κοινωνία, με πολλές οικογένειες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτή η δύσκολη κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστους τους νέους μας, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται, υπό τις περιστάσεις, να διακόπτουν τις σπουδές τους, αφού οι γονείς τους δεν ήταν πλέον σε θέση να παράσχουν την αναγκαία στήριξη για κάλυψη των διδάκτρων φοίτησης τους σε τριτοβάθμια ιδρύματα.

Αναμφίβολα, για κάποιο νέο, γεμάτο σχέδια για το μέλλον και δίψα για μάθηση, μια ακούσια και επιβεβλημένη διακοπή των σπουδών του, ισοδυναμεί με καταπάτηση των ονείρων του για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που δεν αφορά μόνο τους ιδίους προσωπικά και τις οικογένειες τους, αλλά την ίδια μας την χώρα, αφού οι νέοι μας ενσαρκώνουν το αύριο της Κύπρου μας. Οφείλουμε λοιπόν να επενδύσουμε στη νέα γενιά και να τους στηρίξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προσπάθεια που καταβάλλουν να αποκτήσουν μόρφωση και εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Ήταν αυτές ακριβώς οι σκέψεις και η έγνοια για το μέλλον των παιδιών μας που με ώθησαν να αναλάβω την πρωτοβουλία και να ηγηθώ της προσπάθειας σύστασης ενός Ανεξάρτητου φορέα που να μπορεί να παρέχει ουσιαστική και χειροπιαστή στήριξη. Ήταν η ανταπόκριση στα πολλά μηνύματα από οικογένειες που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να βιώνουν αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν την φοίτηση των παιδιών τους.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας για να εκφράσω για ακόμη μια φορά τη βαθειά μου εκτίμηση προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος ένθερμος υποστηρικτής της ίδρυσης του θεσμού του Φορέα.

Ήταν πραγματικά συγκινητική η ευαισθησία και η προθυμία του να βοηθήσει όταν του παρουσίασα και ανάλυσα το όραμα μου κατά τη διάρκεια συνάντησης μας στη Νέα Υόρκη. Χάρη στην καθοριστική συμβολή και την παρέμβαση του είχαμε την κινητοποίηση της ομογένειας με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν τα πρώτα σημαντικά ποσά που αποτέλεσαν τα θεμέλια για τη λειτουργία του Φορέα.

Ταγμένοι λοιπόν σε αυτό τον σκοπό, η επιτροπή του Φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία και που απαρτίζεται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Παιδείας και την Γενική Λογίστρια του κράτους, ξεκινήσαμε αυτή την πορεία και ευτυχώς βρήκαμε πολλούς συνοδοιπόρους από τον ιδιωτικό τομέα που έδωσαν την δυνατότητα στον Φορέα να παράξει ουσιαστικό και απτό έργο, χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία και χωρίς διοικητικά έξοδα.
Αναμφίβολα , οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Επιτροπής και στους συνεργάτες μου, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του έργου του Φορέα μας και αυτή την χρονιά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς που πίστεψαν και εκτίμησαν το έργο του Φορέα μας και μέσω της δικής τους οικονομικής συμβολής , μας βοηθούν να συνεχίσουμε το έργο αυτό. Είμαι πράγματι πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι βρήκαμε τόση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και σίγουρα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα χωρίς την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας.

Επιτρέψτε μου , όμως να εκφράσω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες στον κ. Πανίκο Παπανικολάου που υπό την ιδιότητα του ως μέλους του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής, αλλά και σημαίνοντος στελέχους της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλε με επίσης καθοριστικό τρόπο στην κινητοποίηση της ομογένειας ,αλλά και στην πραγματοποίηση της καλοκαιρινής συναυλίας στο Κούριο με τίτλο <<Αγάπη δε, έχω >>, που συνδιοργανώθηκε υπό την εποπτεία του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου κου Ζαχαρία Χρυσοστόμου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστίες επίσης, στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων και ιδιαίτερα στον κ. Γιώργο Κιτέο που στηρίζουν ετησίως τον Ανεξάρτητο Φορέα με εκδηλώσεις που γίνονται στις Βάσεις.

Στον κ. Αντώνη Γερολέμου που είναι διακεκριμένος παράγοντας της παροικίας μας στο Λονδίνο και έχει συμβάλει τα μέγιστα στο έργο του Φορέα τόσο οικονομικά όσο και με την παρουσία του στις συνεδρίες της Επιτροπής μας ως Επίτιμο μέλος, όπως και τον κ. Κυρίλ Ζιμάριν, Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή της RCB Bank που μαζί με τον Εκτελεστικό Σύμβουλο και επίτιμο μέλος της Επιτροπής μας κ. Σώτο Ζακχαίο, προσέφεραν πολύ σημαντική βοήθεια στον Φορέα.

Είναι όμως και ιδιαίτερη η εκτίμηση μου και προς στον κ. GAEIS KHRAIS, ο οποίος διαμένει τα τελευταία 18 χρόνια στην Κύπρο και στέκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες για στήριξη των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Στην οικία του κ. GAEIS KHRAIS, στον Πύργο της Λεμεσού, διοργανώθηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές όπως και φέτος, φιλανθρωπικά δείπνα, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για τους σκοπούς του Φορέα.

Πολλές και ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου και την EUROBANK Κύπρου, μεγάλους υποστηρικτές της προσπάθειας μας, τον κ. Αντρέα Παπαέλληνα και τις υπεραγορές ALPHAMEGA, Την PWC, Την KPMG, Τη Remedica, την εταιρία Π.Χαράκης, Τους φούρνους Ζορμπά που με την οικονομική τους συμβολή έδωσαν συνέχεια στα όνειρα δεκάδων συμπατριωτών μας.

Στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε πέρσι αναφερθήκαμε και στις δωρεές άλλων οργανισμών και προσώπων που βοήθησαν τα μέγιστα στην έναρξη της λειτουργίας του Φορέα. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για ακόμα μια φορά και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια μας.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνεχίζουν να καταβάλλουν την σύνταξη που λαμβάνουν στο φορέα.

Να σημειωθεί ότι το όλο αυτό έργο επιτελείται με απόλυτη διαφάνεια και υπόκειται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ενώ όλες οι εισφορές καταλήγουν σε κρατικό λογαριασμό στο γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας και είναι φοροαπαλλαγμένες.

Κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2015-2016, η οποία ήταν η πρώτη χρονιά στην οποία ο Φορέας μας δεχόταν αιτήσεις, καταφέραμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά 355 διαφορετικές περιπτώσεις φοιτητών , την ίδια ώρα που το συνολικό ποσό άγγιζε τις 550 000 χιλιάδες ευρώ . Ενώ για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 βοηθηθήκαν 500 φοιτητές και το ποσό αυτό έχει φτάσει στις 734 χιλιάδες 740 Ευρώ. Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του ο Φορέας έχει διαθέσει συνολικά 1,300 000 ευρώ.

Επίσης να υπογραμμίσουμε, ότι η οικονομική βοήθεια παρέχεται μέσω στοχευμένης πληρωμής προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα δίδακτρα, και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων σπιτιών για το ενοίκιο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ίδιο τον φοιτητή ή την οικογένεια του, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο κριτηρίων που έχει τεθεί.

πρέπει να πούμε επίσης, ότι ο Φορέας μας πρωτοπορεί σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής της αίτησης, αφού ο κάθε αιτητής μπορεί να αποταθεί για οικονομική χορηγία μόνο μέσω της ιστοσελίδας μας , με ηλεκτρονική αίτηση, η οποία αν δεν συμπληρωθεί σωστά δεν μπορεί να κατατεθεί.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη στήριξη των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων που εδρεύουν στην Κύπρο, αφού όλοι τους και με προθυμία συμπληρώνουν όπου χρειάζεται τις χορηγίες του Φορέα, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στους φοιτητές που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους και να συνεχίσουν έτσι απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή τους παιδεία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

Στόχος του Φορέα είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια μας για βοήθεια των φοιτητών μας.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, και οι προοπτικές μας είναι περισσότερο αισιόδοξες. Πάντοτε όμως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους νέους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που δεν μπορούν να υπερβούν από μόνοι τους. Μπορούμε και πρέπει να τους βοηθήσουμε μέσω του έργου του Φορέα. Έχουμε χρέος και υποχρέωση να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε ούτως ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται αλλά και μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν μπροστά και να επιτύχουν μια καλύτερη ζωή.

Οι νέοι μας αξίζουν αυτή τη στήριξη και ο Φορέας – χωρίς την οποιαδήποτε προβολή και μακριά από τις όποιες εξυπηρετήσεις συμφερόντων, με διαφάνεια, αξιοκρατία και ορθολογισμό – συμβάλλει σημαντικά σε όσα οφείλουμε σαν πολιτεία και κοινωνία να πράξουμε για τη νέα γενιά.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την εδώ παρουσία σας και να σας υποσχεθώ ότι θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε το έργο του Φορέα να μπορέσει να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με τις ίδιες επιτυχίες.

Στη συνέχεια η  Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ρέα Γεωργίου έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και στα ποσά που έχεουν εισπραχθει από το φορέα από εισφορές στη Κύπρο και το εξωτερικό.