ΥΠΕΣ: Αυτοί θα είναι οι 17 νέοι Δήμοι της Κύπρου

ΥΠΕΣ: Αυτοί θα είναι οι 17 νέοι Δήμοι της Κύπρου

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στον χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην αρχική τοποθέτησή του ο Υπουργός είπε ότι, αυτό που έχουμε στην Κύπρο σήμερα δεν μπορεί να ονομάζεται σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικείσαι. Για να μπορείς να αυτοδιοικείσαι πρέπει:

Πρώτον, ως Τοπική Αρχή να έχεις το εύρος των αρμοδιοτήτων που να σε καθιστά αυτοδιοικούμενη. Να μπορείς να προσφέρεις στους δημότες σου αρκετές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Δεύτερο, να έχεις επαρκείς πόρους και προσωπικό να το πράξεις, με τρόπο μάλιστα που δεν είναι υπερβολικά κοστοβόρος.

Και Τρίτο, να μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειάζεται να περάσεις από αχρείαστες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις από διάφορα υπουργεία ή υπηρεσίες του κεντρικού κράτους.

Καμιά από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις, που καθορίζουν τη σύγχρονη έννοια μιας τοπικής αρχής, σύμφωνα πάντα και με την Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν ισχύει σήμερα. Με αποτέλεσμα να μην έχουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μια ετεροδιοίκηση όπου οι «τοπικοί άρχοντες» λειτουργούν ως μεσάζοντες των τοπικών κοινωνιών στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα δυσλειτουργίας λόγω ακριβώς της μη ύπαρξης ενός σοβαρού συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι γι’ αυτό που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του, έχει ο ίδιος θέσει ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιας μεταρρύθμισης που την ίδια ώρα σημαίνει και μεταρρύθμιση και του κεντρικού κράτους, το οποίο θα μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο σε ένα πιο επιτελικό ρόλο και να μπορεί να παράξει πολιτική, παρά να αναλώνεται στη διεκπεραίωση καθημερινών θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, που θα έπρεπε να γίνεται σε τοπικό επίπεδο.

ΤΗ μεταρρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία 17 νέων δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα, πρόσθεσε.


Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται μετάβαση από την ετεροδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση με κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και αυτοτέλειας, μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους τον πυλώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, νέους μηχανισμούς ελέγχου διαφάνειας και λογοδοσίας και ενδυνάμωση με νέους πόρους.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν θα είναι εύρωστοι και οικονομικά βιώσιμοι και θα μπορούν να πράξουν έργο προς όφελος των δημοτών τους. Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους αλλά και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε αυξημένους πόρους μεσοπρόθεσμα κατά 60-80 εκ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Στην επαρχία Λευκωσίας δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι:

1. Δήμος Λευκωσίας (Λευκωσία, Στρόβολος, Αγιος Δομέτιος, Εγκωμη και Αγλαντζιά),

2. Λακατάμια, Τσέρι και Κοινοτικός Συνοικισμός Ανθούπολης,

3. Λατσιών και Γερίου και

4. Δήμος Νότιας Λευκωσίας και Ιδαλίου (Δήμος Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταμιάς).

Στην επαρχία Λάρνακας δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι:

1. Δήμος Λάρνακας (Λάρνακα, Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη),

2. Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς (Δρομολαξιάς, Μενού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου),

3. Λευκάρων (Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπος, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος) και

4. Αθηαίνου (Αθηαίνου, Αβδελερό).


Στην επαρχία Λεμεσού δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι:

1. Δήμος Λεμεσού (Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιβλίκ),

2. Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια και κοινότητα Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου),

3. Πολεμιδιών (Άνω και Κάτω Πολεμίδια),

4. Δήμος της Δυτικής Λεμεσού (Ύψωνας, Ασώματος, Σωτήρα, Ερήμη, Κολόσσι, Τραχώνι και Ακρωτήρι).

Στην επαρχία Πάφου δημιουργούνται τρεις νέοι Δήμοι:

1. Δήμος Πάφου (Πάφος, Γεροσκήπου, Αχέλια, Τίμη, Κονιά),

2. Δυτικής Πάφου (Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα και Χλώρακα),

3. Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα).

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο δημιουργούνται δυο νέοι Δήμοι:

1. Δήμος Αγίας Νάπας Πρωταρά (Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα) και

2. Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αχερίτου και Άχνα)