Τώρα – Νίκος Αναστασιάδης: “Καμία ασυλία για όσους κάνουν κατάχρηση σε όποιο αξίωμα και αν είναι”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μόλις τώρα ο υποψήφιος Νίκος Αναστασιάδης, στην εκπομπή “από Μέρα σε Μέρα” , του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις κινήσεις που θα κάνει με την εκλογή του.

Σχετικά με την προεκλογική περίοδο και τη σχέση με τους άλλου υποψηφίους είπε: “Ακούσατε ποτέ να κάνω επίθεση στον κ.Μαλά ή τον κ.Λιλλήκα; Απάντησα ποτέ στις προκλήσεις τους; Η υπομονή όμως έχει τ αόρια της, όταν σε κατηγορούν ως πειθήνιο όργανο των ξένων, αντιδράς.”

Σχετικά με την ψήφο του κόσμου: “Αν θέλουν μια πενταετία σαν αυτή που βιώσαμε, δικαίωμα τους να ψηφίσουν  τον κ.Μαλά, είναι ο συνεχιστής του κ.Χριστόφια”.

Σχετικά με ερώτηση που του τέθηκε για τον αν θα είναι υπόλογος στο κόμμα του το ΔΗΣΥ ανέφερε:  “Δεν θα δώσω λόγο παρά μόνο στο λαό, αν και είμαι στο ΔΗΣΥ. Λογοδοτώ μόνο στον λαό, θα καλέσω όσους ασπάζονται το πρόγραμμα. Θα μαι πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Θα εγκαταλείψω την ηγεσία του ΔΗΣΥ αν εκλεγώ, το έχω δηλώσει, δεν μπορεί να λειτουργεί κανείς και σαν πρόεδρος της πατρίδας και σαν πρόεδρος κόμματος.”

“Δεσμεύομαι να είμαι πρόεδρος όλων των Κυπρίων, όχι πρόεδρος κομματάρχης όπως ο κ.Χριστόφιας”.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της εκλογής του είπε: “Θέλω από την πρώτη μέρα να δώσω δείγματα μια νέας μορφής διακυβέρνησης. Θα διασφαλιστεί η αξιοκρατία, η πάταξη της διαφθοράς. Υπόλογοι θα είναι όλοι σε όποιο αξίωμα και αν είναι στις Αρχές στην Δικαιοσύνη, θα θεσμοθετηθούν οι ευθύνες. Δεν θα καλύπτεται κανείς πίσω από ασυλία, θα είναι υπόλογος ακόμη και ο Πρόεδρος. Θέλουμε τη δημιουργία ενός κράτους που θα εξυπηρετεί τον κόσμο. Τα έργα ανάπτυξης θα εγκρίνονται μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες.”

Σχετικά με τις συζητήσεις με άλλα κόμματα και με τη συμμετοχή τους στη κυβέρνηση είπε: “Πρώτοι κάναμε διάλογο με όλους και με ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους αλλά και με το Σοσιαλιστικό κίνημα, το πιο σημαντικό ήταν να κάνουμε πρόγραμμα που να συγκλίνει με περισσότερους. Δεδομένο να συμμετέχουν όσα περισσότερα κόμματα. Αν αύριο το ΑΚΕΛ, έρθει και πει πως συμφωνεί με to πρόγραμμα δεν θα εξαιρεθεί βεβαίως. Θα καλέσω το ΑΚΕΛ όταν εκλεγώ βεβαιότατα, εκφράζει κάποιες θέσεις του κόσμου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Θα διασφαλιστεί η αξιοκρατία, να το ξέρουν αυτό τα παιδιά της αριστεράς.”

Σχετικά με όσα λέγονται για το ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις  ημικρατικών τόνισε: ¨Κατηγορούμαι από αυτούς που δεσμεύτηκαν να τους δώσουν. Οι ίδιοι εδεσμεύτηκαν πως αν το χρέος μας είναι μη βιώσιμο θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών, ας μην τα αποδίδουν σε άλλους. Δική μου μάχη θα είναι να γίνει βιώσιμο το χρέος, όσα γίναν με PIMCO, η οποία καθοδηγήθηκε από συντονιστική επιτροπή 5 εκ των οποίων είναι και Κύπριοι και έχουμε φτάσει στο επίπεδο των αναγκών ώστε το χρέος να είναι μη βιώσιμο.Ο Αναστασιάδης θα δώσει μάχη για να αποφευχθούν αυτά, για να υπάρξει εργατική ειρήνη. Δεν είμαστε θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων, αντίθετα των μετοχοποιήσεων που είναι άλλο πράγμα.”

“Θα δημιουργηθεί επιτροπή ώστε στους διοικητικούς διορισμούς να είναι οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε χώρο που είναι γνώστης του αντικειμένου.”

Σχετικά με τον Νομπελίστα κ.Πισσαρίδη είπε: “Δεν θέλω να κάνω λόγο για το ποιά θέση θα έχει. Είναι ένας από τους πιο αξιόλογους επιστήμονες.Οπωσδήποτε θα αξιοποιηθεί, τιμά την πατρίδα.”

Σχετικά με το μέχρι πότε θα μας καλύψει το δάνειο: “Θα μας καλύπτει ενδεχομένως μέχρι και τον Ιούνιο. Παρά τα όσα λένε ή γράφουν τα ξένα μέσα, θα δώσουμε μάχες για τις κοινωνικές παροχές, στοχευμένες πάντα και άλλα θέματα ανάπτυξης, όσον αφορά τους πόρους. Θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα της Κύπρου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε όπως μέχρι τώρα , χωρίς μέτρα για ανάπτυξη.”

Τέλος σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα: “Δεν πρέπει να γίνει ο διάλογος αυτή την ώρα, αν δεν υπάρξει καλή προετοιμασία, με εθνικό συμβούλιο, αλλά και με βοήθεια ξένων και Κυπρίων εμπειρογνωμόνων για να γίνει ένα σχέδιο. Πρέπει να εμπλακεί ενεργά η Ε.Ε. ως κηδεμόνας για προτάσεις που προβάλει η Τουρκία, να βλέπουμε και το κατά πόσο είναι σύμφωνα με Ανθρώπινα Διακαιώματα. Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί  Πρέπει το πρόβλημα τεθεί στην σωστή βάση, ως κατοχή. Η Τουρκία υποχρεωτικά να είναι υπόλογος.”