Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει τίποτα να διαβάσεις στη πρόταση Ε/κ πλευράς

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η πρόταση της Ε/κ πλευράς είναι καινούρια αλλά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή αν την διαβάσει κανείς, λέγοντας πως δεν είναι σοβαρή συμπεριφορά να διαρρέει στον Τύπο πριν δοθεί στις πλευρές. Όπως είπε ‘υπάρχει λίγο παιχνίδι με την κερκίδα’.

Πάντως είπε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη και πως ενημερώθηκε εν συντομία λόγω της διαρροής στον
Τύπο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου καθυστέρησε να βγει από το συνεδριακό όπου γίνεται η Διάσκεψη και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως προέκυψε και από το πρώτο ερώτημα στα αγγλικά που δέχθηκε εξερχόμενος, Από την πρώτη μέρα που έφτασε στο Κραν Μοντάνα συναντάται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, λέγοντας πως δεν ήταν μια επίσημη συνάντηση.

“Ο Αναστασιάδης είναι φίλος μου ξέρετε. Τον γνωρίζω από το 2004 και από την μέρα που ήρθαμε εδώ τον συνάντησα μερικές φορές”, ανέφερε προσθέτοντας ότι και σήμερα μετά τη Διάσκεψη συζήτησαν ανεπίσημα κάποια πράγματα σαν δύο φίλοι, καθώς και την παρούσα κατάσταση. “Δεν είναι επίσημη διαβούλευση. Υπάρχει το τραπέζι ένα και το τραπέζι δύο και συζητούμε επίσημα αλλά μεταξύ φίλων μπορούμε να μιλούμε και ανεπίσημα”, είπε.

Στα τουρκικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι από το πρωί είχε διμερείς συναντήσεις ενώ έγινε και σύσκεψη της τεχνικής επιτροπής για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης. Όπως είπε, έγινε και σύσκεψη της αντιπροσωπείας του καθώς και συνάντηση με τον Βρετανό Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗ, Έσπεν Μπαρ Έιντε. Ανέφερε ότι συνάντηση έγινε και με τον Μουσταφά Ακιντζί και απόψε έγινε η τελευταία σύσκεψη.

Αύριο, συνέχισε, έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ. “Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος”. Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε κάποια ανοίγματα και είπαν τί μπορούν να κάνουν υπό ποιες συνθήκες. “Αλλά ως πακέτο αύριο θα τα αξιολογήσουμε αυτά με τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι το βράδυ και πλέον θα ξεκαθαρίσει επίσημα αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Δεν χρειάζεται να χάνουμε και περισσότερο χρόνο. Αύριο δηλαδή θα γνωρίζουμε επισήμως πολύ καλύτερα”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα φέρουν νέα πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Εμείς πάντα ερχόμασταν με καινούριες προτάσεις. Άλλωστε εμείς πάντοτε έχουμε προτάσεις”.

Ερωτηθείς για την πρόταση της ε/κ πλευράς είπε ότι δεν την έχουν δει αλλά το ότι πριν την δουν την πήρε το Τύπος δεν ήταν μια ειλικρινής συμπεριφορά. “Δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει λίγο παιχνίδι με την κερκίδα. Αν ήταν μια σοβαρή πρόταση πρώτα θα δινόταν στις πλευρές”.

Σε ερώτηση στα αγγλικά αν θα ακολουθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που έκανε το πρώτο βήμα, ο Τούρκος Υπουργός είπε αστειευόμενος: “Τί βήμα; Βήμα με τα πόδια; Βήμα μπροστά ή πίσω;” Πρόσθεσε ότι δεν έχει δει τίποτα αλλά διάβασε εν συντομία γιατί είχε διαρρεύσει στον Τύπο.

“Πρώτα από όλα διαρρέοντας την στον Τύπο πριν να δοθεί στις πλευρές δεν είναι σοβαρός τρόπος ή σοβαρή συμπεριφορά. Είναι ανειλικρινές. Είναι κατά κάποιο τρόπο λαϊκισμός. Χρειάζεται να είμαστε πιο σοβαροί”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι για εκείνους το περιεχόμενο έχει σημασία, “Γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι είναι κάτι καινούριο αλλά στο τέλος όταν το διαβάσεις δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ